donderdag 2 juli 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Bloemen- en fruitcorso s mogelijk op internationaal Unesco-erfgoed

Bloemen- en fruitcorso s mogelijk op internationaal Unesco-erfgoed

De Nederlandse bloemen- en fruitcorso's zijn genomineerd voor de Internationale Immaterieel Erfgoedlijst van werelderfgoedorganisatie Unesco. Samen met het Zomercarnaval Rotterdam. Minister Van Engelshoven vindt dat de evenementen een plaats op de lijst verdienen omdat ze "de culturele diversiteit van Nederland weerspiegelen, mensen verbinden en een gevoel van identiteit verlenen". 

Doel van de lijst is bescherming en waardering voor gebruiken, rituelen, feesten en ambachten. De corsocultuur en het Zomercarnaval zijn gekozen omdat de evenementen "dicht bij de bevolking staan, door jong en oud beoefend worden en onderlinge samenwerking tussen mensen en gemeenschappen centraal staat", zegt directeur Leo Adriaanse van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, die betrokken is bij de voordracht. In het hele land vinden jaarlijks ongeveer dertig corso's plaats. De evenementen kunnen over de grens anderen inspireren. Zo is er naar verluid al interesse uit diverse landen in samenwerkingsvormen van corso's.

Het corso in Zundert staat al op de lijst van Nederlands Erfgoed, maar dit is fantastisch voor de organisatie. Lennart Schrauwen van het corso in Zundert tegen omroep Brabant: "We zijn enorm vereerd. Het voelt als een mooie erkenning dat het nu mogelijk ook wereldwijd wordt". Ook het fruitcorso in Tiel is vereerd: "Dit is weergaloos, echt een kippenvelmoment voor de mensen die bij het corso betrokken zijn", zegt woordvoerder Martijn van Eck tegen Omroep Gelderland.

De organisaties zijn al jaren bezig om de nominatie voor de internationale erfgoedlijst rond te krijgen. Volgens Paul Bastiaanse van de Corsokoepel is de belangrijkste mijlpaal is nu genomen en wordt er hard gewerkt aan een voordracht-dossier. De nominatie voor de corsocultuur moet vóór 31 maart zijn ingediend. In 2021 wordt bekend of de corso's in de internationale lijst worden opgenomen. 


31-01-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS