woensdag 8 juli 2020
Meesterlijk geschikt FN TOP add

Vier nieuwe rozen met predicaat Excellence Roses

Vier nieuwe rozen met predicaat Excellence Roses

Vier nieuwe rozen hebben vorig jaar het predicaat Excellence Roses verdiend. Ze doorstonden een driejaarlijkse keuring op vijf rosaria in Nederland en België en zijn afkomstig van drie verschillende veredelaars uit Duitsland en België. Van de in totaal 23 inzendingen hebben vier het predicaat Excellence Roses verdiend: twee floribundarozen, één theehybride en één heesterroos. Het gaat om Airbrush, Jean Robie, Romina en Taxandria.

De certificaten worden op vrijdagmiddag 14 februari overhandigd tijdens de jaarvergadering van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat. Alle Excellence rozen zijn sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven bij eindgebruikers.

Airbrush (‘Korgetcali’) is een floribundaroos van Kordes met perzikkleurige, rood en geel gemêleerde halfgevulde bloemen. Het lijkt of de intense kleuren op de bloemen zijn gespoten (‘airbrushed’). De bloemkleuren variëren gedurende het seizoen. De struik groeit compact en wordt 60 cm breed en 70 cm hoog.

Jean Robie (‘Vismarok’) komt van Martin Vissers van Viva International. Het is een floribundaroos met opgaande takken tot 80-90 centimeter. Bloeit rijk met zachtgele, komvorige gevulde bloemen die geuren.

Romina (‘Tan09564’) is een theehybride uit de koker van Tantau. De grote, oudroze bloemen zijn mooi gevuld en geuren zoet. Het glanzende blad blijft tot laat in het jaar mooi en dicht. De struik wordt 120 tot 150 centimeter hoog.

Taxandria (‘Viscampina’) is eveneens van Martin Vissers afkomstig. Hoge heesterroos (tot 1,40 meter) met sierlijke takken vol halfgevulde komvormige bloemen van 6 centimeter doorsnede. De knoppen zijn botergeel, de licht geurende bloemen wit met heldergele meeldraden. Goede doorbloeier met donkergroen glanzend blad.

Begin vorig jaar nam de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen Excellence Roses onder haar hoede. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) coördineert de keuringen en verwerkt de resultaten. De keuringen vonden plaats in vijf rosaria in Nederland en België: Boskoop, Lottum (Rozenhof), Winschoten, Antwerpen (Rivierenhof, tot 2017) en Destelbergen (Proefcentrum voor Sierteelt). Keuringscommissies van de rosaria keurden de rozen op vier momenten in het jaar.

Voor dit plantjaar zijn inmiddels 27 nieuwe rozen aangemeld voor de keuringen. Ze zijn afkomstig van 9 veredelaars uit binnen- en buitenland.


13-01-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS