donderdag 2 juli 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Hoe effectief is jullie interne communicatie? #blog

Hoe effectief is jullie interne communicatie? #blog

Ik hoop dat jullie fantastische feestdagen achter de rug hebben en dat 2020 voor jullie een zeer succesvol jaar mag worden met vele mooie momenten in goede gezondheid. Laten we 2020 nu eens intern beginnen. We zijn zo gewend naar buiten toe te communiceren, maar het begint veelal toch intern. Dan hoor je al snel bij bedrijven "we mailen" en/of "we appen" terwijl er veel meer mogelijkheden zijn om de interne informatiestroom effectiever en misschien zelfs wel leuker te laten verlopen.

Nog steeds op die manier….
Ik hoop dat het bij jullie toch echt niet meer zo is dat als je na de afgelopen feestdagen weg bent geweest en gewoon eens een tijdje niet meer je mail hebt geopend, je mailbox meer dan een paar honderd mailtjes bevat. Oh...dus nog wel. Even een tip: selecteer ze op afzender en kijk naar belangrijke klanten en/of andere zaken. Lees ze goed en handel ze af, doe een check of vraag even intern. Mails van collega’s zijn in 95 procent van de gevallen meer pure informatie, die waarschijnlijk al is afgehandeld of niet meer wenselijk is. Gewoon in de prullenbak er mee.

Figuur 1; Te veel mail werkt niet.

En dan nieuwsbrieven. Na twee weken is het meestal geen of weinig nieuws meer. Dus deze mails kunnen we ook snel oplossen; opruimen! Overige zaken bekijk je met een vlotte blik of je er nog iets mee moet. Dan misschien wel de gouden tip. Stuur eens een mailtje rond naar je collega’s en vraag of je nog iets belangrijks moet weten of moet afhandelen. Neem van mij aan, echt veel krijg je niet terug. Een opgeruimd gevoel in een hele korte tijd.

Maar we appen ook steeds meer en daar komen er soms ook heel erg veel van binnen. Mijn advies, zeker in een groepsapp, ga niet te snel antwoorden ook al zijn ze dat wel gewend. Houd eens afstand tijdens je vakanties en je zal merken het zich soms gewoon oplost op een andere manier. Lees ze ook niet per direct want je collegae weten dat je op vakantie bent en gunnen jou ook de rust.

Zijn er andere platformen waar jullie intern gebruik van maken? Zoek dan eens de rust en meld dat je afwezig bent. Maak daar bij de mail ook gebruik van. Een afwezigheidsassistent zit er niet voor niets op. Maar meld, zeker bij een eigen platform, ook weer dat je er weer bent. Wel zo prettig en veelal hoeft dat maar een kort berichtje te zijn.

Nieuws delen anno 2020
Het delen van nieuws is essentieel binnen een bedrijf. Wat de mensen op pad niet delen met anderen is een gemiste kans voor het hele bedrijf. Maar dit geldt ook voor inkoop en andere afdelingen. Nieuws is nieuws en vraag jezelf nooit af of het voor een ander relevant is. Laten we eerlijk zijn, zijn jouw posts op Facebook altijd relevant of jouw foto’s op Instagram. Juist……

Een van de belangrijke zaken is dat de informatie direct beschikbaar is. Direct niet als in nu per direct maar meer in de zin dat het op platformen snel en gemakkelijk toegankelijk is. Geen ingewikkeld zoeken maar dat het snel te vinden is en op te vragen is. Dus denk eens aan een eigen platform zoals bijvoorbeeld Yammer. Hier kan op eenvoudige wijze gedeeld worden en is alle informatie snel terug te vinden. Het werken in de cloud is ook zo’n voorbeeld. Veel bedrijven hebben het, maar maken er naar mijn idee te weinig gebruik van dat werken in de cloud ook gebaseerd is op het delen van informatie en deze beschikbaar stellen voor iedereen.

Voorkom infobesitas. Er is zoveel data en informatie beschikbaar. Geef het, en maak het beschikbaar, op een manier die prettig is en niet leidt tot een overload.
afbeelding - howardshome.com

Delen is prima, maar deel vooral met de personen die er iets mee kunnen. Voorkom bedrijfsspam door werkelijk over alles te willen vertellen en te delen. Bedrijven geven zoveel informatie aan hun medewerkers, in zo weinig variatie, dat infobesitas op de loer ligt. Vertel het ook eens één op één, dat helpt.

Maak de informatie kort en vooral visueel. Er worden nog steeds mails geschreven met zoveel woorden terwijl een schets, een infographic een foto of een video soms zoveel meer kan doen. 

Het draait tegenwoordig om data en het delen van data. Denk daar binnen je bedrijf eens goed over na en voorkom een overload, want dan gebeurt er helemaal niets meer mee. Hou het leuk en soms gewoon lekker kort en persoonlijk. Het werkt echt.


Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
09-01-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS