zondag 9 augustus 2020
FN TOP add Zomervakantie

De 5 best gelezen DE 5 VRAGEN AAN... van 2019

De 5 best gelezen DE 5 VRAGEN AAN... van 2019

Vandaag geen nieuwe De 5 vragen aan..., maar nog een keer de 5 best gelezen De 5 vragen aan...  van 2019:

Peter Wouters
Angelique de Wit
Paula Kruit
Marc Damen
Sirekit Mol

DE 5 VRAGEN AAN... PETER WOUTERS

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Peter Wouters, woonachtig in Lisse met mijn vrouw Iris en sinds 2012 werkzaam bij het mooie bedrijf Royal Van Zanten. Ik ben begonnen als commercieel trainee en ben inmiddels actief als Sales Manager Snijproducten voor de Nederlandse markt. Met veel plezier houd ik mij bezig met alles op het gebied van verkoop van snijbloemgewassen Chrysant, Bouvardia, Alstroemeria, Charmelia en Statice/Limonium. Dit doe ik samen met een team van vijf personen en uiteraard vele collega’s binnen Royal Van Zanten.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?
Het werken met ‘groene’ producten is al niet eentonig, maar de diversiteit van het productportfolio maakt mijn job extra afwisselend. Iedere klant is daarbij uniek en ieder gewas vraagt een eigen benadering. De nauwe samenwerking met klanten en collega’s trekt mij bijzonder aan en geeft veel plezier. Samenwerking is sowieso een belangrijke sleutel tot succes. Ik ervaar in mijn dagelijkse werk veel vrijheid maar ook veel betrokkenheid vanuit klanten en collega’s.
Groei begint letterlijk in de kas bij Royal Van Zanten en onze klanten maken het product tot wat het uiteindelijk moet zijn. Ik vind het geweldig om iedere dag met elkaar te werken aan een gezond gewas en mooie producten waar uiteindelijk de consument blij van wordt. Een interessant onderdeel daarvan is de selectie en positionering van onderscheidende introducties. Als verkoop vertalen we de behoeften en wensen van onze klanten door naar veredeling, productie en marketing waardoor de beste en mooiste producten worden geleverd. Dit is topsport en vraagt creativiteit.

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?
De ontwikkelen rond de onvrede binnen de EU en Brexit vind ik erg interessant, waarbij ik overigens hoop op een voorspoedige afloop. Ook de discussies rond duurzaamheid, de energietransitie en de impact die dit heeft op de sector, Nederland en de wereld komen regelmatig voorbij. Maar nog niet zo lang geleden overleed de tweejarige Spaanse Julen in Spanje door de val in een put. Een klein, groot drama wat alles weer in perspectief zet.Peter Wouters Royal van Zanten

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?
Veel consumenten zijn nog niet optimaal op de hoogte van wat er komt kijken bij de veredeling en teelt van bloemen en planten. En dus ook niet van de uitdagingen en vooral de mogelijkheden die zich voordoen. Door de keten beter te informeren en nog transparanter te worden, kunnen we werken aan een positief imago. Verder zie ik veel ruimte voor verjonging in verschillende disciplines binnen onze sector. Ik wil de komende tijd mijn eigen enthousiasme meer uitdragen. Zelf heb ik als trainee bij Royal Van Zanten veel mogelijkheden gehad om mezelf te ontwikkelen en constateer ik gelukkig veel interesse in diverse interessante vacatures.

Wat ga je dit weekend doen?

Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we een mooi weekend tegemoet zien qua weer. Het voorjaar hangt weer in de lucht dat wordt dus genieten. Naast een gezellig feestje staat er onder andere een korte wintersporttrip naar Winterberg op het programma.

_______________________________________________________________________

DE 5 VRAGEN AAN... ANGELIQUE DE WIT

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Voor wie mij niet kent: Mijn naam is Angelique de Wit, tot voor kort vijf jaar verbonden geweest aan Westland Marketing, en sinds 1 april in functie als Manager Marketing & Communicatie in het kennis- en innovatiecentrum van de tuinbouw, het World Horti Center. Ook vervul ik de rol van regiomanager bij VNO-NCW Westland-Delfland. Een mooi ondernemersnetwerk.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Welke functie je ook vervult in het World Horti Center, het is echt een feestje om daar iedere dag te mogen werken. Als ik 's morgens binnen wandel, voel ik al de energie. Van de studenten die er met jeugdig enthousiasme rondlopen, de gedreven ondernemers die je daar regelmatig ontmoet en de internationale delegaties uit alle windstreken die het centrum bezoeken, en zich continu verwonderen over de state-of-the-art tuinbouw in Nederland. En dan werken er ook nog een aantal gepassioneerde onderzoekers, die onderzoek uitvoeren op het gebied van teelttechniek- en systemen, veredeling en gewasbescherming. Hoe gaaf is het om die werelden in de marketing en communicatie te verbinden? Daar word ik oprecht blij van.

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

Het politieke klimaat in Nederland houdt mij wel bezig. De uitslag onlangs voor de Provinciale Staten heeft mij verbaasd, ik had niet verwacht dat Forum voor Democratie zo groot zou worden en dat mensen in zo’n groten getale op een nieuwe partij zouden stemmen. Ze hebben feitelijk nog niets laten zien. Het is een heel sterk antigeluid tegen de gevestigde orde. Ze zetten zich af tegen de bestaande politieke partijen en het bestel. Er ligt dus veel onvrede onder, dat verontrust me. En dan zo'n jonge onderzoekster die dan een zwart gat in het heelal ontdekt, dat is leuk nieuws. We lezen te weinig goed nieuws, ik pleit voor meer positiviteit in de media.

Angelique de Wit, Joyce Lansbergen en Ilse de Wilde

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

De tuinbouw vind ik echt een ontzettend boeiende sector. De innovatie, de dynamiek, de internationale focus, de passie van ondernemers. We excelleren echt op dit domein. Maar ik zie ook nog dat we onszelf een beetje te veel fragmenteren, te veel merken en te veel clubjes. Soms ook een beetje ego's die in de weg staan in echte samenwerking, dus niet alleen voor de bühne zeggen dat je samenwerkt, maar echt werken aan een gezamenlijk doel. Ik zou er graag aan willen bijdragen al die clubjes nog meer met elkaar te verbinden en te zorgen dat tuinbouw wereldwijd stevig op de kaart staat. Door goede branding en een krachtig netwerk van ambassadeurs.

Wat ga je dit weekend doen?

Vrijdagavond krijg ik eters, ik hou veel van koken en goede gesprekken aan de keukentafel, dus dat vind ik dubbel leuk. Verder ga ik zelf sporten dit weekend (yoga en hardlopen), ga ik mijn kinderen langs de lijn aanmoedigen, en heb ik nog een gezellig feestje. Best gevuld dus, maar daarna heb ik ook weer zin in maandag. Lekker weer aan de slag!

foto's: Rolf van Koppen fotografie

________________________________________________________________________

DE 5 VRAGEN AAN... PAULA KRUIT

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Paula Kruit, getrouwd en woonachtig in Koudekerk aan de Rijn, een klein dorpje tussen Leiden en Alphen. Sinds 2012 ben ik werkzaam bij GroenRijk Retail BV., waarvan de laatste 3 jaar als formulemanager. Voor 2012 was ik werkzaam bij Garden Retail Services, B.V. VesaTuin en Hoogvliet supermarkten in diverse marketing gerichte functies. Mijn hobby’s zijn wandelen, fietsen, reizen en lezen. Als we een stedentripje maken vind ik het altijd leuk om winkel(-ketens) te bezoeken die ik niet ken om inspiratie op te doen qua huisstijl en marketing.

Paula Kruit Groenrijk

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

De diversiteit in werkzaamheden maken van iedere dag een feestje! De marketing maar ook het ontwikkelen van huisstijl en concepten blijven een uitdaging! Van een fotografie dag voor (online-)folders of campagnes met onze eigen studio, styliste Konni van Delft en fotograaf Frank Nagtegaal tot het organiseren van een stand op een consumentenbeurs, zoals begin dit jaar op de Vakantiebeurs. Ook gesprekken over ‘Wissel van het Seizoen’ met Royal FloraHolland en Bloemenbureau Holland of ons reclamebureau brengen zeer veel afwisseling in de dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast blijven de gesprekken met ondernemers maar ook de medewerkers zeer boeiend. Een bezoek aan een GroenRijk tuincentrum mag dan ook niet ontbreken om feeling te houden met het reilen en zeilen op de winkelvloer.

Groenrijk Costa Rica planten

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

Dagelijks volg ik het nieuws op radio en op tv. Er zijn veel nieuwsberichten die mij bezighouden zoals de aanslagen in Sri Lanka, de brand in de Notre-Dame maar ook de milieudiscussies dichter bij huis! De folderdiscussies houden mij zakelijk erg bezig, mogen we volgend jaar in alle gemeentes waar een GroenRijk tuincentrum gevestigd is nog een GroenRijk folder op de deurmat laten vallen of hebben wij toestemming van de bewoner om dit te doen. Hoe gaan wij dit organiseren? Want een klant gaat niet zomaar een sticker op zijn brievenbus plakken. Of moeten wij een folder gaan verspreiden via een geadresseerd drukwerkpakket of zijn we in bepaalde gebieden van Nederland alleen nog maar online vindbaar? Ook Rijkswaterstaat heeft zich in de folderdiscussie gemengd omdat zij het papierafval per huishouden moeten terugdringen. In juni is de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam over de invoering van de Ja/Ja sticker door de Gemeente Amsterdam. Na de uitspraak zullen ook andere gemeentes in Nederland een beslissing nemen omtrent de folderverspreiding. Wij volgen dit nauwlettend maar we hebben natuurlijk ook zelf al maatregelen genomen! Begin 2017 zijn we gestart met een loyaliteitsprogramma (Jouw Groenkaart) en door het maken van online folders weten wij onze klanten zeer goed te bereiken.

Groenrijk op Huishoudbeurs

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Het tuincentrum van de toekomst inclusief het gebouw/kas zou ik graag nog op willen pakken! Hoe gaat dat tuincentrum eruitzien? Hoeveel vierkante meters zou een warme en koude kas moeten hebben? Staat dit tuincentrum bol van (digitale) beleving of blijft het groen voor beleving zorgen? Zijn er dagelijks activiteiten voor de klanten zoals workshops of gaan we dat in de toekomst veel breder trekken, denk daarbij bijvoorbeeld aan yoga activiteiten tussen het groen? Kortom, hoe ziet het tuincentrum er over 10 jaar uit en hoe bereiken we dan onze klanten? Ik heb daar heel veel ideeën over maar gezien de drukke dagelijkse werkzaamheden staan deze helaas nog niet allemaal op papier.

Wat ga je dit weekend doen?

Ik hoop dat het komend weekend weer lekker weer is om te fietsen en/of te wandelen en dan zeker een terrasje te pakken. En het wekelijkse bezoekje aan mijn moeder staat ook op het programma.

_________________________________________________________________________

DE 5 VRAGEN AAN... MARC DAMEN 

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Marc Damen en ik ben directeur van Nationale Vereniging de Zonnebloem.De Zonnebloem verrijkt de levens van 113.000 mensen met een lichamelijke beperking. Al zeventig jaar maken 38.000 vrijwilligers bezoeken aan huis, dagjes uit en aangepaste vakanties mogelijk. De vereniging streeft naar een samenleving, waaraan mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen. De Zonnebloem zegt niet voor niets: “Er kan zoveel meer dan je denkt.”.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?
Bijna iedereen kent de Zonnebloem van de dagjes uit en ons schip MPS de Zonnebloem. Als directeur van de grootste vrijwilligersorganisatie in Nederland weet ik hoe belangrijk het is om samen te werken. Daarom vind ik het zo bijzonder dat we in nauwe samenwerking met de Vriendenloterij en VSBfonds de meest bezochte vrijetijdslocaties toegankelijker maken. Samen met gemeentes, vermogensfondsen, bedrijven zoals Welzorg Auto op Maat en zorginstellingen zet de Zonnebloem zich in voor betere mobiliteit. Inmiddels rijden er meer dan 50 rolstoelhuurauto’s rond, verspreid over heel Nederland. Vorige week zijn de eerste drie elektrische Zonnebloemauto’s door Vattenfall aan de vereniging overgedragen. De Zonnebloemauto maakt flexibel, betaalbaar aangepast vervoer mogelijk. Mooi dat we dit met het oog op de toekomst dankzij deze samenwerking met Vattenfall op een duurzame manier kunnen doen.

 Zonnebloem Anita Witzier

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

Nationale Vereniging de Zonnebloem bestaat dit jaar 70 jaar en telersvereniging Sunsation Sunflower heeft een speciale pot-zonnebloem ontwikkeld. Van elke verkochte actie-zonnebloem gaat € 1 naar de Zonnebloem. Royal Lemkes en ALDI hebben de actie opgepakt en succesvol in alle 500 winkels van ALDI in Nederland de pot-zonnebloem verkocht. Hiermee hebben zij een geweldig bedrag van € 50.000 aan Nationale Vereniging de Zonnebloem gedoneerd. Met dit bedrag kan de Zonnebloem weer hele mooie dingen doen voor mensen met een lichamelijke beperking. Tijdens de gongceremonie op de EuroNext beurs in Amsterdam mochten wij ALDI en Royal Lemkes op een bijzondere manier bedanken.

gongceremonie EuroNext De Zonnebloem Sunsation Aldi Lemkes

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Royal Lemkes is Europees marktleider als groenleverancier en streeft naar een voorbeeldfunctie in de groene sector en werkt samen met haar ketenpartners aan steeds verdere verduurzaming: van zaadje tot plant bij de consument. Op duurzaamheid zien wij raakvlakken en willen we samen ontdekken hoe we elkaar kunnen versterken. ALDI Nederland heeft als visie verantwoordelijkheid, de duurzaamheid van hun productieketens en hun betrokkenheid bij de samenleving. Ook met ALDI Nederland gaan we graag in gesprek om te kijken hoe wij samen kunnen werken op de onderwerpen waar we raakvlakken hebben. Dit is een voorbeeld van hetgeen ik de komende jaren graag doe: strategische partnerschappen aangaan met allerlei partijen die net als wij bij de Zonnebloem willen dat iedereen ongehinderd volwaardig deel kan uitmaken van de samenleving.

Wat ga je dit weekend doen ?

Niet alleen dit weekend, maar de hele zomer staat in het teken van mijn nieuwe huis. Er moet flink verbouwd worden, en daarna verhuisd. Ik hoop dus op een niet al te hete zomer…….

 

_______________________________________________________________________

DE 5 VRAGEN AAN... SIREKIT MOL

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Sirekit Mol, werkzaam bij Beekenkamp Plants. Ik ben opgegroeid in Wervershoof, Noord- Holland. Als dochter van een bloemkoolteler was er altijd wel iets te doen. Ook de rest van mijn familie zit in de tuinbouw branche. Van jongs af aan pelde ik tulpen, zat ik op de plantmachine, was ik aardappels aan het rooien en werkte ik later in de horeca. In die tijd dacht ik dat ik niet in de agrarische sector wilde werken. Mijn eerste baan was er dan ook een buiten de sector; ik was managementassistent bij een bedrijf dat kleding ontwierp voor retail-ketens. In deze functie bezochten we verschillende markten en beurzen wereldwijd. Ik maakte kennis met het commerciële internationale aspect van bedrijven.

Daarna werkte ik op de customer service bij een Japans veredelingsbedrijf. Hier kreeg ik de kans om naar de UK te verhuizen om te werken als inkoper en planner en deed ik steeds meer plantenkennis op. In 2009 mocht ik bij het mooie familiebedrijf Beekenkamp Plants werken als vertegenwoordiger en werd ik later salesmanager UK. Vier jaar geleden kreeg ik de mogelijkheid om Marketing Manager te worden. Nu ben ik eindverantwoordelijk voor alle marketing uitingen van Ornamentals en Vegetables en het Product Trade team (handel en retail) van Ornamentals.

De tuinbouw wereld was blijkbaar toch een stuk leuker dan ik als kind dacht….

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Het leukste aan deze baan vind ik de diversiteit van mensen waar ik mee werk en de verbinding die ik kan en mag leggen tussen de verschillende markten. Collega’s, klanten, leveranciers, maar ook mensen, consumenten, die ik onderweg ontmoet. Omdat we internationaal werken, zijn het niet alleen de verschillende karakters van mensen, maar ook de verschillende culturen die het uitdagend maken. Ik moet me continu inleven en mijn communicatievaardigheden aanpassen aan diegene die ik voor mij heb. Ik leer nog iedere dag, het geeft mij inspiratie!

Daarnaast vind ik het heel gaaf dat ik betrokken ben in het hele proces van de plant. Van de veredeling totdat de plant commercieel is. In die hele ontwikkeling wordt het product een soort kindje van jou en je collega’s. Ik ben altijd trots op onze nieuwe of verbeterde planten en het blijft spannend om te zien hoe de markt hierop reageert.Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

De Brexit. Vooral de onzekerheid rondom de Brexit. Ook al is er nu een akkoord, het is nog steeds onduidelijk wat de consequenties worden. Beekenkamp Plants werkt nauw samen met de Engelse markt en het zal hoe dan ook een impact hebben onze collega’s, klanten en leveranciers.

Ook de groeiende hennep industrie houdt mij bezig. Het kweken van hennep is gelegaliseerd in Noord-Amerika, maar ook in de EU, vindt er een verschuiving plaats in de markt. De groei van hennepkwekerijen heeft invloed om onze branche. Ik heb het gevoel dat dit in de industrie (nog) niet helemaal leeft, maar ik denk wel dat deze verandering ook een impact heeft of gaat hebben voor ons segment.

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Veel schakels in de keten doen hun best om een meerwaarde te creëren voor hun product. Er wordt steeds meer nagedacht over branding, het verhaal en concepten. Dit is van belang voor de hele keten. Veredelingsbedrijven, jonge planten producenten, kwekers, handel, retail en uiteindelijk de consument moeten allemaal profijt hebben van onze producten en concepten. Ergens in de keten loopt dit spaak en dat gaat vaak om kosten. De meerwaarde wordt niet voldoende opgemerkt. Er worden concessies gedaan aan de waarde van het product waardoor het concept uiteindelijk niet bij de eindklant terecht komt. Of het nu gaat om sierplanten of om groenteplanten, iedereen in de supply chain moet er geld aan kunnen verdienen. Ik zou graag willen dat er een eerlijke prijs is voor iedereen in de keten en dat de meerwaarde van een product door de gehele keten wordt gedragen. 

Wat ga je dit weekend doen?

Dit weekend ga ik mijn verjaardag vieren! Als je mij wil feliciteren, kun je mij vinden in stand 22.20 tijdens de Flora Holland Trade Fair! Cadeautip: ik ben gek op bami happen en prosecco!  

 

Bron: www.Floranews.com
27-12-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Groen-Direkt


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS