donderdag 1 oktober 2020
FN TOP logo Rijksoverheid COVID-19

Zamioculcas woonplant van de maand januari 2020

Zamioculcas woonplant van de maand januari 2020

In januari is krachtpatser Zamioculcas gekozen tot Woonplant van de maand. Trendy, stijlvol en supermakkelijk in de verzorging. De 'zamio' behoort nog niet zo lang tot het woonplanten assortiment en heeft danook geen historische symboliek. Wel zijn trefwoorden als 'kracht', 'overlever' en 'doorzetter' heel toepasselijk vanwege de onverwoestbaarheid van de krachtpatser.

De Zamioculcas zamiifolia behoort tot de familie van de Araceae, de arondskelkachtigen en is een vaste plant met geveerde bladeren die 40 tot 60 cm lang worden. De bladeren aan de dikke stengels zijn glad, glanzend en donkergroen. De plant kan bloeien, maar doet dat binnenshuis zelden, alleen bij sterke verwaarlozing, als overlevingstechniek. Dan groeien de aronskelkachtige bloemen vanaf de basis van de plant.

De natuurlijke omgeving van Zamioculcas bestaat uit rotsachtige grond in laaglanden of de voeten van hooglanden in Oost-Afrika. Zamioculcas komt voor in landen als Kenia, Zimbabwe, Tanzania, Malawi en Zanzibar. De kweek als kamerplant is te danken aan ambitieuze Nederlandse kwekers die halverwege de jaren negentig de plant ontdekten en een goede woonplant in de aparte exoot zagen. De kweek op zich is niet heel ingewikkeld, maar vraagt tijd : de plant groeit zeer langzaam. Voor de Zamioculcas als kamerplant hebben de kwekers technieken ontwikkeld om binnen redelijke tijd goede planten te kunnen leveren. Een warme en vochtige omgeving helpt daarbij.

Zamioculcas is door zijn sterke verticale lijnen van de opgaande geveerde bladeren een ideale. opvallende plant om groen mee een interieur te brengen. Het feit dat het een zeer makkelijke woonplant is, maakt hem aantrekkelijk voor studenten en drukbezette mensen, kantoren en publieke ruimtes. Afhankelijk van de pot past de plant zowel in moderne als in klassieke interieurs. De plant krijgt een meer trendy look in een bonte pot met folklore uitstraling.


09-12-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdWAnthura


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS