zondag 9 augustus 2020
Let Hope Bloom Zomervakantie

Investering in Dümmen Orange heeft BC Partners nog geen goud opgeleverd

Investering in Dümmen Orange heeft BC Partners nog geen goud opgeleverd

Nederlandse bedrijven in handen van private equity die volgens de kredietverschaffers onder de maat presteren. Ze verkopen de schuld van de ondernemingen, zogeheten hefboomleningen, door met fikse kortingen van soms meer dan 50 procent. Eén van die bedrijven is Dümmen Orange, zo meldt het FD na een inventarisatie gemaakt te hebben. De schuld van het bedrijf ligt ver onder de nominale waarde. Het duidt erop dat de geldschieters betwijfelen of deze bedrijven hun schuld kunnen aflossen.

De kortingen betekenen niet automatisch dat het bedrijf op omvallen staat, meldt het FD. Vaak hoeft de schuld pas over een paar jaar afgelost te worden en in de tussentijd kan er veel gebeuren. "Maar schuldbeleggers zullen hun leningen alleen met grote korting verkopen als de resultaten van een bedrijf serieus tegenvallen en er zorgen zijn over de financiële positie van de debiteur" aldus het FD.

Het Londense private-equityhuis BC Partners kocht Dümmen Orange in 2015 van de Nederlandse investeerder H2 Equity Partners en betaalde naar verluidt meer dan €500 mln. Dat bedrag hadden de Britten ervoor over omdat ze grootse plannen hadden met Dümmen. Het doel was om een grote overname te doen en te snijden in de kosten. BC leende €255 mln voor de overname. Twee jaar later werd deze schuld tegen een lagere rente geherfinancierd en opgehoogd naar €425 mln. Aanvankelijk kon Dümmen deze schuld wel dragen, maar diverse tegenvallers, waaronder plantensterfte en een daling van de vraag, hebben het bedrijf veel geld gekost. Dümmen kreeg daardoor een negatief eigen vermogen.

Beleggers verhandelen de schuld van Dümmen inmiddels voor 68% van de oorspronkelijke waarde. Dat niveau geeft volgens het FD aan dat beleggers betwijfelen of zij hun hele inleg terugkrijgen aan het einde van de looptijd. Een beursgang, waar vorig jaar in de media over werd geschreven is daarmee voorlopig niet aan de orde. Ook een dividendbetaling zat er nog niet in. In januari treedt bij de veredelaar een nieuwe bestuursvoorzitter aan, die het bedrijf weer op de rails moet zien te krijgen.

bron: FD

 

 


05-12-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Groen-Direkt


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS