zaterdag 15 augustus 2020
Zomervakantie Let Hope Bloom

Provincie Friesland verliest bijna een miljoen door failliete glastuinbouwer

Provincie Friesland verliest bijna een miljoen door failliete glastuinbouwer

De Provincie Friesland gaat voor bijna een miljoen euro het schip in door een lening aan het in november van dit jaar failliet verklaarde glastuinbouwbedrijf Hartman uit Sexbierum. De lening werd verstrekt voor een aardwarmteproject dat nooit van de grond kwam. Het betrof een lening van 4,8 miljoen, waarvan 4 miljoen is teruggeboekt. Hartman maakt een doorstart dankzij tuinbouwbedrijf Best Fresh Group uit Poeldijk. De provincie heeft een claim ingediend bij curator Lunter maar het is uiterst onwaarschijnlijk dat ze daar nog een cent van terug zal zien.

Hartman was een van de grootste biologische glastuinbouwers van Europa. Het bedrijf leverde onder meer tomaten, komkommers en aubergines aan supermarkten. Hartman streefde ernaar zijn kassen te verwarmen met behulp van geothermie in plaats van met aardgas. In 2009 gaf het ministerie van Economische Zaken een vergunning om te boren naar aardwarmte.

De lening werd in 2013 verstrekt aan het glastuinbouwbedrijf. In die tijd ging het goed met het bedrijf en werd het bedrijf zelfs genomineerd voor de verkiezing Friese Onderneming van het Jaar. Hier ging een uitgebreide financiële toetsing vooraf.  In juni 2017 werd Hartman vervolgens ingelijfd door de schatrijke Belg, Hein Deprez en werd het onderdeel van The Fruit Farm Group met alle gevolgen van dien. Binnen korte tijd werd dit een financieel, juridisch en persoonlijk drama. Onenigheid over bestuur, betaling en bedrijfswaardering leidden dat najaar zelfs tot het overlijden van Willem Hartman. De 71-jarige eigenaar en oprichter van de Friese onderneming maakte zelf een eind aan zijn leven. In 2017 en 2018 werden miljoenenverliezen geleden en begin november van dit jaar vroeg The Fruit Farm Group het faillissement aan voor AC Hartman.
 
Een paar weken later werd bekend dat de Friese kweker een doorstart kon maken. Onder regie van curator Hillie Lunter uit Drachten bereikte Hartman een overeenkomst met tuinbouwbedrijf Best Fresh Group uit Poeldijk. Hierdoor keert Hartman formeel terug naar zijn Westlandse wortels. 

05-12-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ConceptFactory


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS