woensdag 8 juli 2020
Let Hope Bloom Meesterlijk geschikt

EU akkoord maakt waterhergebruik van afvalwater mogelijk

EU akkoord maakt waterhergebruik van afvalwater mogelijk

Deze week hebben het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese lidstaten een akkoord bereikt over wetgeving die waterhergebruik van afvalwater mogelijk maakt in de landbouw. Op dit moment gebruiken reeds 7 lidstaten water dat gezuiverd werd uit stedelijk afvalwater om gewassen te irrigeren in de landbouwsector. Iedere lidstaat deed dit naar eigen inzien en met eigen kwaliteitsnormen.

Dit zorgde voor ongegronde twijfel over de kwaliteit van landbouwproducten bij andere lidstaten die deze gewassen kochten. Met deze nieuwe Europese wetgeving nemen we elke twijfel weg. Elke tomaat, of die met grondwater of gezuiverd water is besprenkeld, voldoet dankzij deze wetgeving aan dezelfde kwaliteitsnormen.

VVD Europarlementariër Jan Huitema, onderhandelaar op dit dossier namens Renew Europe, is erg tevreden met het resultaat: "Deze regels brengen ons weer een stap dichter bij de circulaire economie. De strenge veiligheids- en kwaliteitsnormen die we nu afgesproken hebben, zorgen ervoor dat gezuiverd afvalwater zonder twijfels over voedselveiligheid hergebruikt kan worden en dat zorgt weer voor minder waterverspilling. Win-win dus! Zeker als we in de toekomst te maken krijgen met meer periodes van droogte zal er meer behoefte zijn aan hergebruik van water. Dan is het verstandig dat we nu alvast duidelijke regels hebben."

 


04-12-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS