woensdag 27 mei 2020
FN TOP logo Let Hope Bloom

De grootste varenhandelaar ter wereld zetelt in een klein Zeeuws dorp

De grootste varenhandelaar ter wereld zetelt in een klein Zeeuws dorp

Tientallen miljoenen varens die worden verkocht in tuincentra en warenhuizen over de hele wereld zijn geboren in Burgh-Haamstede. Ze komen uit het laboratorium van Vitro Plus, een bedrijf dat John Bijl van zijn vader overnam en moderniseerde. En wat met varens kan, kan ook met groenten, meent Bijl. De Volkskrant sprak met de voormalig biologiedocent,

Bijl (58) laat zien dat de populaire Netflix-serie Breaking Bad ook een heel andere, minder spectaculaire afslag had kunnen nemen. Net als de scheikundeleraar uit de serie zei Bijl het onderwijs vaarwel, ging het laboratorium in en bouwde een wereldwijd miljoenenimperium op, zij het niet in crystal meth. Bijls handelswaar is volkomen legaal: varens.

Ieder jaar worden vanuit het Zeeuwse Burgh-Haamstede, een dorp met nog geen vijfduizend inwoners, 32 miljoen varens verscheept naar zestig landen. Bijl perfectioneerde in zijn laboratorium in dertig jaar tijd het klonen van varens en is nu de grootste varenhandelaar ter wereld. Eigenlijk betreft het babyvarens: een paar blaadjes groeiend in een vingerhoedje gevuld met zwarte, geleiachtige voeding. Dit plantje gaat met honderdduizenden tegelijk per vliegtuig naar kwekers in onder meer Amerika, Canada en Australië, die de varens vervolgens in negen maanden tijd laten uitgroeien tot de populaire kamerplanten voor het tuincentrum.

Lees hier verder 

bron: De Volkskrant


02-12-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS