zaterdag 4 juli 2020
Meesterlijk geschikt Let Hope Bloom

Fijnmazige distributie van biologische bloemen en planten binnen de veiling

Fijnmazige distributie van biologische bloemen en planten binnen de veiling

Biologische kwekers in Nederland en een aantal sponsoren uit de sierteeltsector hebben de handen ineengeslagen. Dankzij hen is het vanaf maandag 2 december voor elke bloemist in de wereld mogelijk om op fustniveau biologische bloemen en planten af te nemen via de groothandel en exporteur.

Handelsplatform Bee-O maakt voor het eerst fijnmazige distributie van biologische bloemen en planten mogelijk maakt binnen de veiling. Een langverwachte droom van één van de initiatiefnemers, Brent Kaandorp: “het is ons eindelijk gelukt de impasse te doorbreken! Want hoeveel moeite hebben de telers van biologische producten niet gehad tot nu toe om hun producten te vermarkten?” Het aanbod in biologische producten is zeer beperkt en vanuit de kwekers komt volgens Kaandorp vaak het geluid dat ze moeite hebben met de afzet, zeker voor de juiste prijs.

Bee-O richt zich op het creëren van een pull uit de markt op bloemisten-niveau, en gaat deze alleen bedienen via de groothandel en exporteur. Een concept waar bijvoorbeeld veel importeurs van snijbloemen ook mee werken. Door een locatie te hebben met een live voorraad binnen het veilinggebouw van Royal Flora Holland in Aalsmeer wordt het voor elke bloemen- of plantengroothandel mogelijk kleinschalig biologisch gecertificeerde producten af te nemen. En deze door te sturen naar elke bloemist op de wereld.

Brent Kaandorp: “ik geloof dat we eindelijk een einde maken aan het de-kip-of-het-ei-verhaal. Een gedeelte van de bloemisten wil heel graag. Maar die nemen hoogstens een paar fustjes af. En die biologische teler kan onmogelijk dit zelf distribueren. Omdat wij de voorraad worden op de veiling van alle groothandels en exporteurs, en deze dus geen risico dragen -maar wel direct toegang hebben in de daghandel-, kunnen we de bloemist eindelijk bereiken. Iets wat een afzonderlijke groothandel moeilijk lukt, omdat maar een klein gedeelte van de bloemistenklanten echt geïnteresseerd is. Een eigen voorraad aanhouden is dus een te groot risico.”

De initiatief nemers van Bee-O zijn Brent Kaandorp, Herold Dongelmans en Arnold Wittkamp. Bee-O is gedeeltelijk geholpen door twee biologische telers die een eerste levering op consignatie leveren, door DeboProjects voor de website hosting en advies, en door Farm Direct met de locatie. En niet in de minste plaats door FreshPortal, dat kosteloos voor een lange periode het IT-voorraad- en verkoopsysteem sponsort. 


29-11-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS