vrijdag 7 augustus 2020
FN TOP add Zomervakantie

Belgische kerstbomen zijn booming

Belgische kerstbomen zijn booming

In 2018 werden in België ongeveer 3,2 miljoen kerstbomen geteeld en verkocht. Dat zegt de Union Ardennaise des pépinièristes (UAP), de Waalse federatie van boomkwekers. Dit jaar verwacht de fedaratie 3,5 miljoen kerstbomen te verkopen. Het merendeel van de bomen, zo’n 3 miljoen, wordt naar het buitenland geëxporteerd. Tien jaar geleden werden er 2,5 tot 2,7 miljoen Belgische kerstbomen verkocht.

De organisatie zegt een stijging te verwachten omdat het dit jaar iets minder droog was dan vorig jaar en omdat er vorig jaar honderdduizenden bomen minder verkocht zouden zijn door de protesten van de gele hesjes. De droogte van de afgelopen twee jaren heeft er voor gezorgd dat de prijzen van de kerstbomen zo’n 2,5 procent hoger zijn. 

Maar de consument is ook kritischer geworden. “Bomen moeten tegenwoordig supermooi zijn en dat vraagt meer opvolging”, zegt Pieter Van Oost van de Vlaamse sierteelt- en groenfederatie (AVBS). Zo moeten de kwekers voor de mooie bomen voortdurend het terrein ondkruidvrij houden, regelmatig bijsnoeien, bemesten en ziekten onder controle houden. Voorts worden de bomen op grotere afstand van elkaar geplant. Vooral potgekweekte en gesnoeide kerstbomen zijn om deze redenen duurder.

De meest populaire boom blijft de Nordmann, die 80 tot 85 procent van de verkoop vertegenwoordigt. Op de tweede plaats staat de spar met een aandeel van 10 tot 15 procent. Maar ook minder bekende bomen nemen toe aan populariteit. Zo ziet Arvesta, moederbedrijf van Aveve, de verkoop van de Fraseri toenemen, een boom die zijn naalden niet verliest en bovendien geurend is.

 


25-11-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ConceptFactory


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS