maandag 13 juli 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Zijn robots de oplossing voor personeelstekort glastuinbouw?

Zijn robots de oplossing voor personeelstekort glastuinbouw?

Het gebruik van robots onder glastuinders neemt toe. Dit jaar maakt 11 procent van de glastuinders gebruik van robots in de kassen ten behoeve van de teelt. Dat is bijna 3 procent meer dan vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van AgriDirect. Tegelijkertijd geeft ook  1 op de 5 glastuinders aan vaker te maken te hebben met een personeelstekort. Is robotisering dan dé oplossing voor dit personeelstekort?

Volgens ABN AMRO Insights zijn door mechanisatie en innovatie eenvoudig minder werknemers nodig en hun aantal neemt in de landbouw inderdaad al jaren af. Toch is dit niet altijd het antwoord, aangezien de oogst van groente en fruit minder makkelijk te mechaniseren is dan bijvoorbeeld akkerbouwproducten.

 
Robotisering is volgens ABN AMRO dan ook niet dé oplossing voor personeelstekort op korte termijn: ‘Er vindt in de tuinbouw weliswaar innovatie plaats, zoals de inzet van robots die met behulp van beeldherkenning rijpe vruchten plukken, maar de toepassingen zijn nog relatief beperkt en de kosten aanzienlijk. Door veredeling van producten zou machinaal oogsten op termijn wel gemakkelijker kunnen worden. Zo bezien biedt robotisering pas op de lange termijn een oplossing voor het personeelstekort in de sector.’
 
Spuitrobots zijn het populairst in de glastuinbouw. Daarnaast wordt er veel gekozen voor robots voor het poten, planten en oogsten. Ook voor het inpakken en stapelen wordt steeds vaker gekeken naar de mogelijkheden van zogeheten inpakrobots en stapelrobots.
 

 


Leandra de Boef | 22-11-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS