maandag 13 juli 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

OM eist 1 miljoen euro boete van tomatenkweker en kassenbouwer

OM eist 1 miljoen euro boete van tomatenkweker en kassenbouwer

In de zaak tegen kassenbouwer Kubo en het moederbedrijf van tomatenkweker RedStar eist het Openbaar Ministerie (OM) boetes van 600.000 euro en 400.000 euro. Ook worden er werkstraffen geëist. Tegen de (toenmalige) directeuren 200 uur en tegen de (toenmalige) financieel-directeuren 120 uur. Een subsidie-adviseur hoorde een taakstraf eisen van 100 uur.

De bedrijven zouden zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte en oplichting bij de aanvraag van Europese subsidies voor energie-innovaties. Deze subsidies zijn gebruikt voor de hypermoderne klimaatkas die de tomatenkweker in juli 2013 opende in Dinteloord. De bedrijven zouden geschoven en gesjoemeld hebben met de prijsopgaven om zo meer subsidie te kunnen innen dan waar ze recht op hadden, zo meent het Openbaar Ministerie. De verdachten zeggen zich van geen kwaad bewust te zijn.

Algemeen directeur K. van Kassenbouwbedrijf Kubo is het niet eens met de beschuldigingen. "We hebben niet gerommeld. We hebben gehandeld naar de wet.’’

,,We wilden het goed doen en de innovatie-subsidies die we hebben ontvangen zijn ook goedgekeurd. Door deze zaak ben ik door een hel gegaan. Sinds de inval is mijn leven erg onprettig geworden’’, schrijft Dirk van der K, voormalig directeur en mede-eigenaar van Red Star BV.

"Met veel tamtam heeft de NVWA in 2014 het bedrijf een etiket van fraude opgeplakt zonder dat daar een concrete aanleiding toe was. Het is jammer dat het vijf jaar heeft moeten duren voordat we ons gelijk kunnen halen", schrijft raadsman Boudewijn van Eijck namens RedStar in een persbericht.  

bron: AD.nl


15-11-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS