dinsdag 26 mei 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

2019 redelijk jaar voor de tuinbouw

2019 redelijk jaar voor de tuinbouw

De gemiddelde resultaten voor de tuinbouwsectoren zijn in het vierde kwartaal van 2019 redelijk. Dit blijkt uit de meest recente Rabo Tuinbouwbarometer. De waarde verbeterde van 6,52 in het derde kwartaal naar 6,88 in het vierde kwartaal. De tuinbouw lijkt daarmee 2019 te kunnen bijschrijven als een redelijk jaar. Echter blijven de individuele bedrijfsverschillen groot.

Bloemen en planten
Bij de snijbloemenbedrijven zijn de gemiddelde financiële prestaties onder de maat. Zo staat de prijsvorming van de gerbera en rode rozen al enige tijd onder druk. Daarnaast nemen de zorgen over de productiezekerheid vanwege het wegvallen van diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen toe.

Potplantenbedrijven presteren in het algemeen zoals begroot. De bladplanten profiteren nog steeds van een goede vraag terwijl de crisis in de Phalaenopsis-markt helaas nog niet voorbij is. De boomkwekerijbedrijven kennen nog steeds een goede orderportefeuille en moeten met het huidige sentiment in staat zijn een buffer op te bouwen.

De voorjaarsbloeiers in de bollenteelt kenden goede producties en de voorverkoopprijzen voor bollen waren redelijk. De beschikbaarheid van tulpenbollen voor het komende broeiseizoen is goed, de prijsvorming is nog even afwachten.

De export van bloemen en planten verloopt goed: tot en met september van dit jaar is er een stijging van 3,5%. Deze stijging is veroorzaakt door enerzijds een hogere import en anderzijds door binnenlandse volume- en prijsstijgingen. Ook de binnenlandse detailhandel in groen, bloemisten en tuincentra, laat bemoedigende omzetcijfers zien. 

Voedingstuinbouw
De vruchtgroenten onder glas hebben een redelijk tot goed seizoen gehad. Komkommers hebben zich na een matig begin verbeterd, terwijl de paprika een vrij gelijkmatig verloop kende, dat naar tevredenheid was. De tomatenprijs komt gemiddeld ook uit op het vijfjaargemiddelde, of zelfs erboven. De aardbeienteelt daarentegen, zowel die onder glas als die in tunnels, stellingen of op de vollegrond, kende een moeizame afzet.

De buiten geteelde groentes hadden een redelijke prijsvorming dit najaar. Wel waren er (extra) maatregelen nodig voor beregening vanwege de droogte. Dit zorgde voor bijkomende kosten.

De rendementen voor hardfruit (appel, peer) waren in seizoen 2018/19 matig. Het fruit voor het nieuwe seizoen is inmiddels allemaal geoogst en de vooruitzichten zijn positiever dan voorgaand seizoen. Vraag en aanbod lijken beter in balans te zijn, wat zorgt voor een betere prijsvorming.

Bij het aantal groentewinkels lieten recente cijfers van het CBS echter (wederom) een duidelijke daling zien. In het vierde kwartaal van 2010 kende Nederland nog 1.220 groentewinkels, terwijl dit er in het vierde kwartaal van 2019 nog maar 895 winkels zijn. Dit betekent dat in het afgelopen decennium bijna elke twee weken een groentespecialist in Nederland zijn deuren heeft gesloten.


15-11-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS