woensdag 27 mei 2020
FN TOP logo Let Hope Bloom

Kerstsparren tuinplanten van de maand december 2019

Kerstsparren tuinplanten van de maand december 2019
De tuinplanten van de maand december zijn dit jaar de kerstsparren. De spar of Picea en de zilverspar of Abies zijn de grote smaakmakers van december, maar vlak niet uit wat ze ook de rest van het jaar kunnen betekenen in de tuin. De keuze in het assortiment is groot en elke spar heeft weer zijn eigen persoonlijkheid. Ook zonder decoratie of lichtjes zijn ze prachtig om te zien én altijd groen in de tuin.

Spar is officieel een winterharde naaldconifeer, maar ziet eruit als een echte naaldboom, vaak compleet met kegels onder de takken. Hij kan een klassieke sparvorm hebben, met gelaagde takken die als een krans om de stam staan, maar ze kunnen ook een bolvorm hebben, als piramide gekweekt zijn of hangende takken hebben.

De zilverspar groeit in de Kaukasus en Klein Azië. Andere soorten groeien ook in Korea, Japan en Noord Amerika. De spar is inheems in grote gebieden van Noord-, Centraal- en Oost-Europa en grote delen van Azië. 

Er is een breed aanbod van sparren en zilversparren. Zet in de winkel verschillende soorten en formaten spar en zilver door elkaar, zodat de verschillende vormen goed bij elkaar afsteken. De basis mag sober zijn: bruin, zwart, grijs benadrukken het natuurlijk van de bomen en laten ze extra groen lijken. Onder de foto zetten we aantal van de verschillende soorten op een rijtje.

De groene fijnspar, ook wel bekend als de Picea abies, wordt het meest verkocht. Vaak wordt deze zonder kluit aangeboden waardoor de boom op een kruis of kerstboomstandaard geplaatst moet worden. De typische kerstboom is er vanaf 50 cm. Bepalend voor de sierwaarde is vooral de bezetting van de takken en de vorm van de boom. Nadeel van deze soort is dat hij binnen na verloop van tijd vaak veel naalden verliest. 

De dwergspar of Picea glauca 'Conica' is een mooie, compacte piramidevormige boom. De naalden zijn groen, staan dicht op elkaar en hij groeit langzaam. Kenmerken: spintgevoelig, naalden uitstaand naar alle zijden met een ruwe twijg, naar zwarte bessen ruikend. Sommige grotere maten worden in de volle grond gekweekt en zijn dan potgedrukt. De meeste kleinere maten zijn potgeteeld en goed te verhandelen in bloemenwinkels door hun mooie kleinere, handzame formaat. Het is de ideale minikerstboom om als kant-en-klaar gedecoreerde boom in te zetten.

De Servische spar, Picea omorika, is een slanke opgaande, maar toch compacte kerstboom met sierlijke takken. Naalden 1-2 cm, helder groen aan de bovenkant en blauw aan de onderkant waardoor de boom een blauw waas lijkt te hebben. De naalden blijven beter aan de boom zitten dan bij de groene fijnspar. Kluitplanten zijn eventueel na de kerst te gebruiken als mooie solitairboom voor in de tuin die 8-10 meter hoog kan worden.

Zilverspar, ook bekend als de Nordmann, wordt steeds meer verkocht als kerstboom en wordt ook bijzonder veel als kerstgroen gebruikt. Een iets duurdere boom, maar zeer decoratief met zijn glimmende donkergroene bovenzijde en grijze onderkant. De boom heeft minder last van naalduitval en heeft een mooie stand van de takken om versiering en verlichting in te kunnen plaatsen. Kluitplanten later in de tuin uitplanten is mogelijk, maar let op: Nordmann kan wel 20 meter hoog worden.

Blauwspar, Abies procera ‘Glauca’ heeft een mooie blauwgroene kleur, grove, zachte naalden en een sterke frisse geur. Deze soort wordt veel gebruikt als kerstgroen.

Koreaanse zilverspar, Abies koreana, is een bijzonder mooie kerstboom die ook al in het verkoopbare stadium purperblauwe kegels kan dragen, in tegenstelling tot andere kerstbomen. De naalden zijn glanzend groen aan de bovenzijde en hebben een zilverwitte onderkant.

bron: mooiwatplantendoen.nl

 


13-11-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS