maandag 1 juni 2020
Let Hope Bloom FN TOP logo

Spotgoedkope chrysanten brengen kwekers in de problemen

Spotgoedkope chrysanten brengen kwekers in de problemen

In supermarkten en tuincentra in Nederland en België wordt soms niet eens 2 euro voor een bolchrysant gevraagd. Planten die in België in de periode richting Allerheiligen en Allerzielen hun weg wel weten te vinden, maar die ondanks dat geen hogere prijs opleveren voor de kweker. 

Voor sommige kwekers brengen de chrysanten op deze manier niet genoeg meer op. "Wij zijn al 29 jaar bezig en in die periode is de prijs altijd hetzelfde gebleven", zegt de Belgische kweker Dirk Talpe tegen VRT. "Het transport is heel duur geworden, de brandstof is duurder geworden en de kilometerheffing is erbij gekomen. Het probleem is dat we dat niet kunnen verhalen op onze klant zelf, mede door die heel lage prijzen van die discounters." 

Supermarkten en tuincentra die de chrysanten aanbieden, kopen deze in grote aantallen in bij de kwekers. Er worden vooraf afspraken gemaakt over de hoeveelheid die wordt afgenomen om op die manier scherpe prijzen te bedingen. De kweker is toch al zeker van de verkoop en kan dan scherper aanbieden. Volgens Talpe is het niet langer te doen om tegen dit soort prijzen te moeten concurreren. Hij heeft dan ook besloten na dit jaar te stoppen met de bolchrysanten.

22-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS