zaterdag 25 september 2021
2109Evanthiavacature2 2105 Palletcentrale

Samen sneller stappen maken in verduurzaming afvalstromen sierteelt

Samen sneller stappen maken in verduurzaming afvalstromen sierteelt

Sociaal technologiebedrijf Milgro en sierteelt service provider Xpol zijn in 2018 een samenwerking aangegaan om de afvalstromen bij Xpol het reduceren en verduurzamen. De bedrijven hebben elkaar gevonden in de gezamenlijke ambitie duurzamer te ondernemen en de wereld schoner te krijgen en te houden.

“Bij Xpol zijn we actief in de sierteelt en dan met name met bloemen die gekweekt worden in Afrika, Europa en andere werelddelen en op de winkelvloer in heel Europa naar de consument gaan. Al enige tijd zijn we bewust bezig om onze afvalstroom in de hele supply chain van kweker tot consument te optimaliseren. We waren al goed op weg, maar wisten dat het nog beter kon. In Milgro hebben we hierin een goede partner gevonden. De resultaten het afgelopen jaar zijn nog beter dan we hadden verwacht”, aldus Marco Minck, operations manager bij Xpol.

Door eerst goed te bekijken hoe de afvalstromen in elkaar zaten is gaandeweg het afgelopen jaar ingezet op quick-wins, zoals het optimaler scheiden van reststromen. Hierdoor kunnen kleinere containers ingezet worden en om scheiding nog optimaler te laten verlopen is de opstelling van de containers op de productievloer gewijzigd. Het aantal transportbewegingen is hierdoor afgenomen, met als resultaat een afname in CO2-emissies en meer opbrengsten uit bijvoorbeeld monostromen. Verder is het afvalscheidingspercentage verhoogd van 79% naar 94% waardoor kosten zijn omgebogen naar opbrengsten.

“Voor Milgro is het belangrijk dat we Xpol regie geven over hun afvalstromen en dit doen we door inzicht te geven in die stromen. Met dit inzicht kunnen we samen gaan sturen op optimalisatie en verbetering. We hebben elkaar gevonden vanuit onze missie om grondstoffen duurzamer in te zetten en ketens te sluiten. Door Xpol aan te sluiten op onze interface applicatie voor afvalmanagement zijn zij nu in control over hun gebruikte grondstoffen. Daarnaast koppelt onze “digitale grondstofrotonde” vrijkomende stromen aan de juiste ontvangers (afvalverwerkers)", licht Karel Eijkenaar, Business Development Manager van Milgro, toe. 

Door slimme interne afvallogistiek voor Xpol in te zetten bewerkstelligen we een hogere operationele efficiency. En door gezamenlijk de focus te leggen op het interne inzamelproces wordt het verbeterpotentieel zichtbaar en is Xpol in staat om dit om te zetten in concrete resultaten: een verhoogde productiviteit in de operatie. Het is mooi om te zien dat je elkaar kunt versterken vanuit een gezamenlijk doel. Daarnaast maken wij vastgestelde prestaties zichtbaar, denk bijvoorbeeld aan vermijden van CO2-uitstoot en dit zorgt er ook voor dat er continu gestuurd wordt op het behalen van de vastgestelde doelen.

Met 25 jaar ervaring weet Milgro als geen ander dat snelheid en gemak voorop moet staan in de bedrijfsprocessen van onze klanten en dit is ook belangrijk voor intern draagvlak. Op de werkvloer begint het verbeteren dan ook met een eenvoudig laagdrempelig digitaal orderproces. Medewerkers van Xpol hebben toegang tot de Milgro App waarmee ze binnen een paar seconden een afvoerorder digitaal plaatsen. Vanzelfsprekend is het belangrijk om iedereen hierbij te betrekken, dus ook de Poolse medewerkers kunnen een order in hun eigen taal plaatsen. Juist om iedereen deelgenoot te maken van het succes worden de behaalde prestaties vervolgens actief gedeeld met de afdelingen en teams. De hoeveelheid vermeden CO2 wordt bijvoorbeeld omgezet in transportkilometers, zodat dit beeldend wordt voor de mensen. Ik wil Xpol en haar operatie een compliment maken over de snelheid en daadkracht die mede geleid heeft tot de behaalde resultaten. Hierdoor hebben we in korte tijd grote stappen kunnen zetten.

Xpol en Milgro hebben voor het komende jaar verdere optimalisatie van het afvalmanagement op de agenda staan. Daarbij wordt ook gekeken naar materialen die gebruikt worden in de supply chain, zoals biologisch afbreekbare alternatieven voor plastic hoezen voor boeketten, maar ook waar minder verpakkingsmaterialen kunnen worden gebruikt. Daarnaast gaat de groei en ontwikkeling van Xpol nieuwe kansen bieden. Xpol en Milgro denken al samen vooruit over de invulling hiervan.

 

Bron: www.Floranews.com
21-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS