maandag 4 maart 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Simon Groot neemt Wereldvoedselprijs 2019 in ontvangst

Simon Groot neemt Wereldvoedselprijs 2019 in ontvangst

Afgelopen nacht heeft de 84-jarige plantenveredelaar Simon N. Groot als eerste Nederlander ooit, de World Food Prize in ontvangst mogen nemen. Groot ontvangt de prijs, die ook wel de "Nobelprijs voor Voeding en Landbouw" wordt genoemd, vanwege zijn succesvolle inzet om miljoenen kleine boeren in meer dan 60 landen een beter economisch perspectief te bieden.

De toekenning van de belangrijke internationale onderscheiding werd op 10 juni al aangekondigd, maar gisteravond werd de prijs, waaraan een geldbedrag verbonden is van 250.000 dollar, overhandigd aan Simon Groot tijdens het Norman E. Borlaug International Symposium in Des Moines, Iowa. 

Door de lokale kleinschalige teelt van groenten belangrijk te verbeteren bereikte hij met zijn bedrijf East-West Seed niet alleen een inkomensverhoging voor kleine boeren, maar zorgde hij er ook voor dat miljoenen consumenten konden profiteren van betere toegang tot groenten voor een gezondere voeding met meer nutriënten. East-West Seed is marktleider op het gebied van tropische groentezaden in Azië en groeit snel in Afrika en Latijns-Amerika.

Een van de gastsprekers op het symposium was Prof. dr. Ir. Louise O. Fresco, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University and Research. Zij sprak onder meer over het onderwerp "Getting to Zero Hunger: Research for Resiliency". Over de toekenning van de prijs aan Simon Groot zegt zij: "Ik ben er trots op dat we met ons wetenschappelijk onderzoek ook hebben kunnen bijdragen aan het grote succes van de tropische groenteteelt. Samenwerking tussen alle partijen is de kracht van de Nederlandse aanpak. Nobelprijswinnaar Norman Borlaug zou de overtuiging van Simon Groot hebben gedeeld dat voedselzekerheid niet alleen gaat over calorieën, maar ook over nutriënten die in goede groenten zitten, zoals vitaminen en mineralen.

Klik op de foto hieronder om de beelden van de uitreiking te bekijken! 

De World Food Prize is de belangrijkste internationale onderscheiding voor die mensen die bijzondere prestaties hebben geleverd om de kwaliteit, hoeveelheid of beschikbaarheid van voedsel in de wereld te verbeteren. De prijs werd in 1986 opgericht door Dr. Norman E. Borlaug, ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede van 1970. 

Op het Norman E. Borlaug International Symposium spreken 1200 deskundigen uit meer dan 65 landen met elkaar over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, -beschikbaarheid en voeding. Via de Borlaug Dialogue helpt de World Food Prize Foundation allianties te creëren in de strijd tegen wereldhonger en ondervoeding.


Leandra de Boef | 18-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS