woensdag 8 juli 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Duurzaamheid? Er is geen weg terug, je moet het gewoon doen! #blog

Duurzaamheid? Er is geen weg terug, je moet het gewoon doen! #blog

2 broers. 4 Intratuin-winkels. 500 medewerkers. 3.268 zonnepanelen. 288 huishoudens. Ontdek hoe broers Jeroen en Stephan Droogh hun groene winkels in Pijnacker, Rhoon, Zevenhuizen en Zoetermeer op duurzame wijze managen.

Stephan: "Vanaf 2001 werkten Jeroen en ik een paar jaar mee in de winkels van onze vader in Zoetermeer en Pijnacker. Deze namen we over in 2004. Onze eerste nieuwe winkel openden we in 2012 in Zevenhuizen. En in 2018 namen we de winkel in Rhoon over. Samen hebben we nu 4 Intratuinwinkels, met 500 medewerkers."

Duurzaam denken
Stephan: "Wij vonden het vrij normaal om in Pijnacker 1.568 zonnepanelen op het dak te leggen. Maar, andere mensen vinden het echt bizar veel. We kunnen daar nu stroom opwekken voor 144 huishoudens voor een jaar." Jeroen: "Duurzaam denken zit bij ons in de genen. We vinden het écht belangrijk, maar zijn niet roomser dan de paus. Vaak gaat het uiteindelijk ook samen met lagere kosten; dat is tóch een extra motivatie."

Energiezuinig tuincentrum
Stephan: "In Zevenhuizen hebben wij het meest energiezuinige tuincentrum van Nederland. Dit kunnen we niet met een officieel rapport onderbouwen maar ik weet van mijn kassenbouwer dat we het meest moderne en energie-efficiënte pand hebben. Dat zie je terug in de isolatiewaarde van het dak, de geïsoleerde goten, en de warmte koude opslagbron. Het is onze grootste winkel, van 16.500 vierkante meter, en heeft het laagste gasverbruik. Dat vind ik kicken."

Jeroen: "In combinatie met de 1.700 zonnepanelen is Zevenhuizen een zeer energie-efficiënte winkel. Ook met die zonnepanelen voorzien we 144 huishoudens van stroom. Komende jaar krijgen ook de winkels in Zoetermeer en Rhoon zonnepanelen. In Pijnacker zijn we aangesloten op de aardwarmtebron van kwekerij Ammerlaan. En daarom werken we daar qua gas al CO2-neutraal. In Pijnacker zijn we sinds 2018 overgestapt op Ledverlichting, Zoetermeer hebben we 2 jaar geleden al gedaan en Rhoon komt nu aan de beurt."

Deur dicht, licht uit
Stephan: "We praten met medewerkers over duurzaamheid en over de investeringen die we doen. En vragen ze ook: 'Doe je de deur achter je dicht en het licht uit?'. Klinkt simpel, maar dan denken ze er wel over na." "In Rhoon was een medewerkster zo enthousiast dat ze had berekend hoeveel plastic bekertjes we per jaar gebruikten voor koffie en thee. Ze stelde voor iedereen een persoonlijke mok te geven. Die gebruiken ze nu 3x per dag en daarna gaan ze in de vaatwasser. Het gaat om de bewustwording", vertelt Jeroen.

Meermalig plantenfust
Jeroen: "Wij kopen bloemen en planten in bij het Intratuin Groen Centrum in Aalsmeer. Zij zijn met een duurzaamheidsplan bezig, waar meermalig fust een onderdeel van is. Wij sluiten ons daarbij aan. Stephan: "Meermalig fust werkt lekkerder. De tray is steviger en hangt niet door als je hem van de CC-container afpakt. En het voelt goed dat hij vaker gebruikt wordt." Stephan: "We hebben ook big bags staan voor klanten: zij brengen plastic plantentrays en potjes terug. Jeroen: "Als klanten gaan kweken, zaaien en verpotten wordt het fust hergebruikt. Dat is mooi om te zien. Wat wij overhouden gaat weg voor recycling."

Groene toekomst
Jeroen: "Er zijn heel veel kansen met groen, maar je moet er wel voor zorgen dat het totaalplaatje klopt: de exploitatie van je winkel, het transport, én het verpakken." "Door de informatieplicht energiebesparing zijn we ons nog meer bewust van de noodzaak van het besparen van elektriciteit en gas", vult Stephan aan." "De plaatsing van tuincentrumspecifieke klimaatcomputers is een hele goede", vertelt Jeroen. "De winkel in Rhoon - waar het verbruik van elektriciteit en gas nu nog heel hoog ligt - krijgt straks ook een tuincentrumspecifiek exemplaar, waardoor we veel gaan besparen. Hierdoor kun je heel duurzaam werken. We verkopen groen: een natuurlijk product, als branche willen we dat uiteraard ook uitstralen. De consument vindt het ook steeds belangrijker. Er is geen weg meer terug!"

bron: GROW - Royal FloraHolland


15-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS