dinsdag 2 juni 2020
Let Hope Bloom FN TOP logo

Oprichters Maarel Orchids treden terug

Oprichters Maarel Orchids treden terug

Er is meerdere jaren naar toegewerkt en nu is de tijd rijp; na ruim 40 jaar gepassioneerd ondernemen treden Arno en José van der Maarel terug uit hun bedrijf. Om de continuïteit van het in Maasdijk gevestigde bedrijf te waarborgen en er vanuit de vier kinderen geen interesse is om het bedrijf voort te zetten, neemt commercieel directeur René Vissers per 1 januari 2020 de algehele leiding over.

Veertig jaar geleden namen Arno en José het ouderlijk bedrijf over van Arno’s ouders. Aanvankelijk teelden zij gerbera’s, later cymbidium en tenslotte phalaenopsis. In verschillende stappen is het sierteeltbedrijf uitgebouwd tot een omvang van ruim 13 ha. Tot vorig jaar was Maarel Orchids op twee locaties actief, in De Lier en Maasdijk. In 2018 is de vestiging in De Lier verkocht en vond er een herstructurering plaats op de hoofdvestiging aan de Lange Kruisweg in Maasdijk. Met het aantrekken van commercieel directeur Vissers en de aanstelling van operationeel manager John Brobbel als lid van het managementteam werd al concreet voorgesorteerd op het uittreden van de oprichters. Arno kon zich vanaf dat moment volledig focussen op de bedrijfsstrategie en het product, terwijl José betrokken bleef bij de financiële administratie. 

Al veel eerder was duidelijk dat de kinderen niet de ambitie hadden om in het bedrijf te treden. Desondanks deelden zij de wens van hun ouders om het bedrijf voort te zetten en vanaf de zijlijn betrokken te blijven. Hierin is voorzien met de oprichting van een Stichting Administratiekantoor (STAK) in 2013, vergelijkbaar met een Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen. Deze wordt nu bemand door een dochter, een schoonzoon en drie externe toezichthouders.

“Arno en José hebben het fantastisch gedaan en zij kunnen met trots terugkijken op het resultaat van hun levenswerk”, zegt medeoprichter en voormalig directeur Technokas Peter Zwinkels namens de STAK. “Maarel Orchids is een gezond bedrijf, dat toegevoegde waarde creëert voor haar afnemers. Het zou zonde zijn om dat op te geven. Iedereen die zich met de kwekerij verbonden voelt, is blij dat het ook na de terugtreding van de oprichters ‘business as usual’ blijft.” Het vorig jaar versterkte managementteam is volgens de toezichthouder capabel om de lijn door te trekken. Sinds twee jaar zijn de kinderen als aandeelhouder betrokken en is Maarel Orchids feitelijk hun bedrijf. Ook de komende jaren blijft het dus een florerend familiebedrijf.


15-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS