vrijdag 12 april 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Nederlandse zaadveredelaar ontvangt World Food Prize

Nederlandse zaadveredelaar ontvangt World Food Prize

De World Food Prize is dit jaar voor het eerst in de geschiedenis gewonnen door een ondernemer in groentezaden. De Nederlander Simon Groot krijgt de prestigieuze prijs op 17 oktober, de dag na Wereldvoedseldag, uitgereikt in de Verenigde Staten. Dat Groot de prijs gewonnen heeft werd al in juni van dit jaar bekend gemaakt, maar de werkelijke uitreiking vindt deze week plaats in Des Moines, Iowa. Met de prijs is een geldbedrag gemoeid van 250.000 dollar. De prijs wordt uitgereikt aan mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de voedselzekerheid in ontwikkelingslanden.

Onder leiding van Groot is East-West Seed een belangrijk verdelingsbedrijf van tropische groente geworden. Het heeft meer dan 4000 medewerkers en 12 onderzoeks- en ontwikkelingsstations in 7 landen. Meer dan 20 miljoen boeren in 60 tropische landen profiteren van het veredelingswerk dat Groot heeft verricht.

Groot heeft met de ontwikkeling en verkoop van tropische groentezaden miljoenen kleinschalige boeren in Azië en Afrika aan een beter bestaan en een gezondere voeding geholpen. Hiermee laat hij zien dat met goed ondernemerschap een belangrijke bijdrage geleverd kan worden aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De prijs is ook een teken dat voedselzekerheid niet alleen om calorieën gaat, maar dat de kwaliteit van voeding juist ook belangrijk is.

De prijs geeft ook het belang van goede zaden aan voor de voedselproductie en de inkomenspositie van (kleine) boeren. Zaden en jonge planten zijn de basis van alle land- en tuinbouw. Goede zaden bepalen de gezondheid en productiviteit van het gewas en de kwaliteit – en daarmee de prijs – van het product. De zaden bepalen ook hoeveel weerstand het gewas heeft tegen ziekten en plagen, tegen droogte of juist overstroming en dus zowel voor inkomenszekerheid voor de boer en de duurzaamheid van productie.

"Wij zijn wij erg verheugd dat deze prijs binnen onze sector wordt uitgereikt" reageert Plantum, branchevereniging voor de sector van zaden en jonge planten. "Het werken aan een duurzame maatschappij is de verantwoordelijkheid van eenieder. Wij zijn trots dat met deze prijs voor de heer Groot ook wij als sector gezien worden met onze bijdragen aan verduurzaming van de land- en tuinbouw. 
 
De World Food Prize werd in 1986 ingesteld door Nobelprijs voor de Vrede-winnaar Norman Borlaug. Hij wilde daarmee wetenschappers en anderen die zich hebben ingezet voor de kwaliteit en beschikbaarheid van voedsel erkenning geven. De prijs wordt uitgereikt op 17 oktober in Des Moines, Iowa. De dag ervoor, 16 oktober, wordt Wereldvoedseldag internationaal gevierd. In 1979 is deze dag door de Verenigde Naties uitgeroepen, een dag waarop er internationaal aandacht wordt besteed aan voedselzekerheid in de wereld.

 


14-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS