zondag 9 augustus 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

De 5 vragen aan... Bas van Mourik

De 5 vragen aan... Bas van Mourik

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Bas van Mourik. Sinds 2008 ben ik actief voor Dekker Chrysanten in verschillende functies. Ik ben een man uit de praktijk die zich graag verder ontwikkelt. Na het afronden van de HAS in ’s-Hertogenbosch ben ik in 2008 begonnen bij Dekker Chrysanten als teeltbegeleider. Teelt technische basiskennis komt je altijd goed van pas. Vervolgens combineerde ik teeltkennis met sales als accountmanager.

Sinds 1 september van dit jaar ben ik Trade-marketeer bij Dekker Chrysanten. Als Trade-marketeer ben ik medeverantwoordelijk voor de positionering van Dekker rassen. Deze functie is in het leven geroepen omdat de markt veranderd. De professionalisering bij klanten ontwikkelt hard door. 10 jaar geleden ging ik naar de teler met een mooi ‘uitgezocht’ proefbosje en vervolgens werd er binnen vijf minuten een marktintroductie gepland. Als gevolg, veel rassen die snel kwamen en ook snel weer verdwenen. De markt verandert en als gevolg veranderen de koopmotieven van klanten. De teler luistert beter naar zijn klanten en dat maakt die marktpartijen belangrijke influencers.

Mijn doel is het verhogen van het slagingspercentage van Dekker rassen. Dekker Chrysanten beschikt over de mogelijkheid om rassen uitgebreid te testen op praktijkschaal. Het analyseren van teelt en marktinfo geeft mij inzicht over de marktpotentie van een ras. Soms moet een je stapje terug doen om vervolgens twee stappen vooruit te maken. Het samenwerken met de juiste ketenschakels is cruciaal. ‘Mensen maken het verschil’. Samen met een hecht team benaderen we de juiste schakels in de keten om uiteindelijk samen met de teler in te spelen op specifieke behoeften.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Het contact met alle ketenpartijen. Ik heb contact met veredelaars, telers, exporteurs en importbedrijven. Het zoeken naar ‘verbinders’ geeft energie. Veredelen is een intensief en kostbaar proces. Het introduceren van een ras kun je maar één keer goed doen! De genetica van een ras is de uitgangspositie. Hier liggen de kansen voor telers en handelsbedrijven. Mijn motto: ‘Het perfecte ras bestaat niet, maar alles moet kloppen wil het een succes worden’. Van stek, tot bloei en nogmaals, dit samen met de juiste teler en handelspartijen.
De succesformule is rendement voor alle ketenpartijen.

Dekker Chrysanten Bas van Mourik

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

De Brexit! Bijna 30% van de Nederlandse chrysanten worden geëxporteerd naar Groot-Brittannië. Minimaal 60% van de bloemen worden aldaar verkocht via het supermarktkanaal. Welbekend is dat deze ketens sterke prijsdruk hanteren. Onzekerheid bij consumenten en een zwakkere pond hebben invloed op het koopgedrag van de Britse consument. Bloemen is een secundair product. Bij hoog-conjunctuur profiteren we met z’n allen, maar als het even tegenzit laten ze ons product sneller staan.
De Brexit biedt ook weer kansen. Neem nou de Santini. Santini is sterk in ontwikkeling en is de ideale boeketbloem met een goede prijs-kwaliteit verhouding. In ieder geval weet niemand hoe het af gaat lopen aan de andere kant van het water. Zelfs Mathijs Bouman durfde tijdens het Westland Event geen voorspelling te geven welke kant op het gaat.

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Digitalisering heeft gevolgen voor verschillende schakels in de afzetketen. Telers(verenigingen) nemen meer initiatief en de rol van exportbedrijven is aan het veranderen. Ketenverkorting zet door en we gaan steeds beter vraag-gestuurd aan de slag in plaats van de focus op het aanbod te leggen.
De keten is zo sterk als de zwakste schakel. Nederlandse telers hebben unieke middelen om een gewas perfect te sturen. Het succes valt of staat met kwaliteit. Als veredelaar geef je iets speciaals uit handen. Ik zou graag met telers nog beter samen werken om kwaliteit van het eindproduct te waarborgen.

Een andere uitdaging is de eindeloze mogelijkheden die er zijn met het product chrysant. Dankzij stichting Chryson is het imago van chrysant in eigen land, maar ook in Duitsland sterk verbeterd. Met chrysant hebben we bij uitstek een ideaal product om in te spelen op trends. We hebben alle kleuren en typen beschikbaar. Kom op: Laat het zien!

Wat ga je dit weekend doen?

In het kader van een persoonlijk ontwikkelingstraject ligt er nog wat leesvoer. Ik kan het ook niet laten om even bij één van de vaste klanten een kijkje in de kas te nemen. Zaterdagavond staat er een feestje op de planning en zondag mogen we de baan op voor een tenniswedstrijd in het voorweekend van een toernooi.
 

Bron: www.Floranews.com
11-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ConceptFactory

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS