zaterdag 15 augustus 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Voormalig directeur Gasa Holland onterecht ontslagen

Voormalig directeur Gasa Holland onterecht ontslagen

Het Deense bedrijf Gasa heeft ex-directeur van Gasa Holland, Jon Smits, onterecht ontslagen, zo heeft de Amsterdamse rechtbank geoordeeld. Als gevolg van het onterechte ontslag moet het bedrijf de voormalig directeur ruim 550.000 euro betalen. Gasa overweegt volgens advocaat Marnix Ritmeester nog in hoger beroep te gaan. 

Gasa is een grote Deense bloemen- en plantenhandel met een belangrijke vestiging in Nederland. Eind maart schorste en ontsloeg het bedrijf Smits. Dit deed Gasa omdat Smits verantwoordelijk zou zijn voor verliezen op wanbetalers in Rusland, Italië en Frankrijk. De Amsterdamse rechtbank heeft alle argumenten van Gasa echter van tafel geveegd. Volgens de rechter was Smits niets te verwijten en vielen de verliezen op de klanten binnen het normale ondernemersrisico van Gasa. Dit blijkt uit de afgelopen vrijdag openbaar geworden uitspraak.

Vaststaat dat er aanzienlijke verliezen zijn geleden op de handel met het Oostblok en met name op de Russische klant Belaya Dacha. De beslissing echter om die handel, ondanks de zogeheten Krimcrisis in 2014, voort te zetten, zou zijn genomen door Gasa en is Smits dus niet te verwijten, zo oordeelt de rechtbank. Ook twee andere wanbetalingen als gevolg van een strafzaak en een Frans faillissement, had de directeur va Gasa Holland volgens de rechtbank niet kunnen voorzien.

Ernstig verwijtbaar handelen
Gasa heeft volgens de rechter 'ernstig verwijtbaar' gehandeld door Smits zonder gegronde reden en als donderslag bij heldere hemel te ontslaan. Daarom moet het bedrijf nu alsnog de contractuele ontslagvergoeding van 240.000 euro betalen plus bonussen van in totaal 53.000 euro. Daar komt nog 126.000 euro bovenop wegens de opzegtermijn van zes maanden, een schadevergoeding van 130.000 euro en een nog te berekenen bonus over 2019. In totaal moet Gasa Smits dus ruim 550.000 euro betalen. 

Discussie rond bonussen
Rondom de bonussen is tijdens de rechtzaak nog een interessante discussie ontstaan. Volgens Gasa had Smits  geen recht op de bonussen over 2017 en 2018, omdat in die jaren niet de vereiste winst behaald werd. Smits vertelde echter tegenover de rechter dat het bedrijf grote verliezen uit 2016 over drie jaar uitsmeerde, om de winst in dat jaar op te poetsen. Dit deed het in verband met een ophande zijnde verkoop aan investeringsmaatschappij Erhvervs Invest eind 2017. De rechter acht bewezen dat de lagere resultaten over 2017 en 2018 het gevolg zijn van de boekhoudkundige truc door Gasa, en kent Smits ook de bonussen over die jaren toe.

Het hoofdkantoor van GASA in Denemarken

Bron: www.Floranews.com
Leandra de Boef | 08-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ConceptFactory


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS