zaterdag 15 augustus 2020
Let Hope Bloom Zomervakantie

Kassen Tesselaar Freesia verwarmd door grootste zonnewarmtesysteem van Nederland

Kassen Tesselaar Freesia verwarmd door grootste zonnewarmtesysteem van Nederland

 Maar liefst 9.300 m2 aan zonnecollectoren leveren in totaal ca.5.000 MWh warmte aan de kassen van Tesselaar Freesia voor de duurzame teelt van freesia’s. Afgelopen vrijdag, 4 otkober is in glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen. De hoeveelheid warmte die wordt opgewekt is vergelijkbaar met het jaarverbruik van ongeveer 300 huishoudens. Met het project is een investering van circa 3 miljoen euro gemoeid.

Pip Tesselaar, eigenaar van Tesselaar Freesia, is trots dat het systeem nu operationeel is. “Dit project heeft enkele jaren aan voorbereiding gekost. We zijn samen met Mol Freesia uit Nibbixwoud in 2015 begonnen met onderzoek naar het verduurzamen van onze freesiateelt. Dit bracht ons onder meer naar Denemarken, waar zonthermie al op grotere schaal wordt toegepast. Met het zonthermiesysteem oogsten we het hele jaar door warmte in de vorm van warm water. Deze warmte wordt vervolgens zo veel mogelijk direct toegepast om de kas te verwarmen. Een eventueel overschot aan warmte in de zomer slaan we vervolgens met een warmte-koude-opslag (WKO) systeem op in de grond. Tijdens zeer warme dagen pompen we koud water omhoog voor het koelen van de gewassen. In de winter werkt het andersom en pompen we het warme water omhoog en gaat het afgekoelde water weer de bodem in. De bodem blijft zodoende in balans.”

 

Het kan nog groter
Lang zal de installatie van Tesselaar Freesia niet de grootste zonnewarmtecollector van Nederland blijven. “Collega’s Marco en Jeroen Mol van Mol Freesia zijn onlangs gestart met de aanleg van een zonthermie installatie van 15.000 m2 bij hun vestiging aan de Overspoor 80 in Nibbixwoud. Deze installatie gaat 7.700 MWh aan warmte leveren, vergelijkbaar met bijna 500 woningen”, aldus kweker Pip Tesselaar.

De officiele opening - foto Klomp Creative

De regeling en installaties die nodig zijn om de zonnewarmte efficiënt te gebruiken zijn geïnstalleerd door het Westlandse bedrijf Certhon.Het zonnecollectoren systeem is gerealiseerd door G2Energy. Tot dusver werd dit systeem in Nederland alleen kleinschalig op daken toegepast met enkele tot tientallen panelen. Door het gebruik van de 9.300 m2 zonne-collectoren is de verwarming van de kassen van Tesselaar Freesia volledig CO2-neutraal.

De opening werd vrijdag verrricht in het bijzijn van Peter Raven van Glastuinbouw Nederland, Monique Stam, wethouder van gemeente Heerhugowaard en de Noord-Hollandse gedeputeerde Jack van der Hoek (Economie en Landbouw). Gedeputeerde Jack van der Hoek feliciteert Tesselaar Freesia met de ingebruikname van het innovatieve systeem. “Als voorzitter van de stuurgroep Alton ben ik trots dat dit project juist in het Altongebied is gerealiseerd."


07-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Groen-Direkt


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS