zaterdag 15 augustus 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Als half Nederland nog slaapt, sta ik 6000 kilo zonnehoedplanten binnen te halen

Als half Nederland nog slaapt, sta ik 6000 kilo zonnehoedplanten binnen te halen

De mooiste tijd van het jaar hebben de meeste tuinders alweer achter de rug. Met man en macht hebben ze de vruchten geplukt van hun inspanningen jaarrond. Rijpe pruimen en hazelnoten, geurige kruiden en zoete appels en peren belandden in kisten, kratten en manden om te worden verwerkt tot een langer houdbaar product. Met liefde gemaakt, zeggen de tuinders zelf.

Dat klinkt romantischer dan het is: gewassen verbouwen in de vollegrond houdt ook risico’s in. Er kan zó veel misgaan. Als Ester Korteland van Landwinkel De Heerlijkheid het suzuki-fruitvliegje aantreft in haar boomgaard van anderhalve hectare bijvoorbeeld, kan ze er een pruimenoogst vol larven aan overhouden. Een zwerm vogels kan zomaar de bloemenvelden van kwekerij Het Blauwe Huis onderpoepen. En hazelnootteler Harm Tuenter heeft het nakijken als - beschermde - roeken zijn zesduizend hazelaars leegpikken.

Toch werken de bevlogen telers stug door, al slinkt hun aantal. Ons land telt nog 4458 bedrijven die traditiegetrouw in de vollegrond werken - dus buiten de kas. Dat is de helft minder dan twintig jaar geleden. Heel voorzichtig lijkt er een opleving te ontstaan: er zit enige groei in de stadslandbouw en in kleinschalige, biologische bedrijven. Zo wordt bijvoorbeeld de notenteelt groter omdat er meer vraag is naar plantaardige eiwitten.

,,Als half Nederland nog slaapt, sta ik met een ploeg van vijftien mensen 6000 kilo rode zonnehoedplanten binnen te halen. Bij het krieken van de dag doen we dat, mechanisch. Meestal in augustus. Vroeger knipten ze de bloemstelen handmatig. Met een oogst van vijfentwintig ton is dat onmogelijk geworden. Alles moet binnen twee uur zijn versneden. Dan blijven de werkzame stoffen vers. Het extract van de bloem wordt in een laboratorium op de juiste waarden getest. Ik wacht dan in spanning op het verlossende telefoontje. Pas dan weet je of je het als teler goed hebt gedaan. Of je bij droogte voldoende hebt beregend, bijvoorbeeld.

Ook al kan de zonnehoed goed tegen warmte, dit jaar hebben we drie keer zoveel moeten bewateren als tien jaar geleden. Dankzij de vele zonuren. Hoe meer zon, hoe beter de werkzame stoffen in de kruidengeneesmiddelen.

Lees verder op AD.nl


07-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Groen-Direkt


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS