zondag 20 september 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Sierteler verdacht van gebruik van verboden stof fipronil

Sierteler verdacht van gebruik van verboden stof fipronil

Bij een sierteler in de buurt van Biezenmortel in Noord-Brabant en een leverancier zijn drie verdachten aangehouden, die mogelijk de dood van honderdduizenden bijen op hun geweten hebben. Deze zijn waarschijnlijk gestorven door het verboden gif fipronil. De verdachten zijn aangehouden na doorzoekingen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De drie arrestanten zijn na verhoor weer vrijgelaten, maar blijven verdachten in de zaak. Bij de doorzoeking zijn gewasbeschermingsmiddelen en administratie in beslag genomen, zo meldt het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, dat zich richt op fraude en milieucriminaliteit. Het onderzoek is volgens het Openbaar Ministerie in een afrondende fase.

Begin juli, stierven er meerdere bijenvolken in de omgeving van Biezenmortel. Het ging om honderdduizenden bijen bij een aantal imkers, aldus het Functioneel Parket. ,,Het vermoeden is dat de bijen zijn gestorven door een illegaal gewasbeschermingsmiddel dat op een veld in de omgeving van de bijenvolken was gespoten. Het illegale middel bevatte de stof fipronil.” In Biezenmortel bestond al langer het vermoeden dat de bijen door het gebruik van een giftige stof waren gestorven.

Fipronil leidde in 2017 tot een crisis in de pluimvee-industrie. Een bedrijf dat zich toelegt op de bestrijding van bloedluis bij kippen had de verboden stof gebruikt. Miljoenen eieren en kippen moesten worden vernietigd en afgemaakt. Een jaar eerder leidde het gebruik van fipronil in Molenschot al tot de dood van 1,8 miljoen bijen.

 


07-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan TwitterOverig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS