zaterdag 15 augustus 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Calathea woonplant van maand november 2019

Calathea woonplant van maand november 2019

De Calathea is gekozen tot woonplant van de maand november 2019. Ze kenmerkt zich door de prachtige tekening van het blad en de rijke keuze in bladvormen. Het bijzondere blad heeft niet alleen luchtzuiverende eigenschappen, maar leeft bovendien op een unieke manier met ons mee dankzij een dag- en nachtritme.

Tussen het blad en de steel van de Calathea zit een soort gewrichtje dat beweging mogelijk maakt. Als het donker wordt, sluiten de bladeren zich en als het stil genoeg is, is het ritselen van het sluitende blad te horen. Wordt het licht, dan ontvouwen ze zich weer.

Calathea groeit in het tropische regenwoud, in warme en vochtige omstandigheden. Hij gedijt daar vooral op beschutte, niet al te lichte plekken, rond woudreuzen die het licht filteren.

Er zijn veel verschillende soorten Calathea's, waarvan enkele als bloeiende plant worden verkocht. De bekendste is wel de Calathea crocata, met oranje bloemen. Andere bloeiende Calathea's zijn de Calathea warscewiczii en de Calathea ‘Bicajoux’ . De overige Calathea zijn decoratieve bladplanten met bijzondere bladtekeningen- en kleuren. Veel soorten worden gekenmerkt door een bordeauxkleurige achterzijde van het blad. 

Calathea kan niet tegen kou en staat in huis graag licht en warm. Laat de temperatuur niet onder de 12°C komen. Pak de plant goed in voor het vervoer van de winkel naar huis om schade te voorkomen. Hoe bonter het blad des te meer licht gewenst is, al kan felle zon beter worden voorkomen. Als de plant te donker staat zal de bladtekening verdwijnen.
De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn. Giet bij voorkeur met water op kamertemperatuur.

Door de luchtzuiverende werking van de Calathea is het een aanrader voor op kantoor én binnenhuis, nu daar de centrale verwarming weer aanstaat. 

bron: mooiwatplantendoen.nl


07-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Groen-Direkt


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS