maandag 17 februari 2020
1. RFH Trade Fair 2020 1. VB&P Teelt

Onrust onder kopers en kwekers in het Noorden

Onrust onder kopers en kwekers in het Noorden

Met de plannen van Royal FloraHolland om in Eelde de veilingtechnieken te vernieuwen en daarmee ook het beeldveilen in te voeren, neemt de onrust onder kwekers en handelaren in het Noorden toe. Zij vrezen het einde van de bloemenveiling in Eelde nu de stap gemaakt wordt om ook hier bloemen en planten te verkopen aan de hand van foto's op internet. Ze zijn niet tegen het beeldveilen, maar vrezen wel het eventueel verdwijnen van de fysieke klok.

Met de invoering van beeldveilen kunnen kopers vanuit de hele wereld een bod doen, en hoeven zij niet fysiek aanwezig te zijn in de veilinghal in Eelde, zoals ook op de andere veilinglocaties van FloraHolland al mogelijk is. Volgens bloemist Gerard Bolhuis is de meerderheid van de kopers in Eelde tegen. Hij vertelt tegen het Dagblad van het Noorden dat hij bang is dat het verdwijnen van de zogenoemde ‘fysieke klok’ zal zorgen voor een omzetdaling. „En als dat gebeurt, zal de veilinglocatie op termijn misschien moeten sluiten”, zegt hij. „Het lijkt wel alsof dat stiekem het achterliggende doel is van FloraHolland.”

Volgens Royal FloraHolland zal het zo'n vaart niet lopen. De directie denkt juist dat vernieuwing nodig is om door te groeien, of in ieder geval de toekomst van de veiling in Eelde veilig te stellen. Woorvoerder Michel van Schie benadrukt in het Dagblad dat een sluiting van Eelde absoluut niet de bedoeling is. „Anders zouden we niet zo veel geld investeren in het verbeteren van de technieken. Eelde moet het logistieke centrum voor Noord-Nederland en Noord-Duitsland worden. Door onder meer het beeldveilen kunnen bloemen en planten veel sneller verhandeld worden en krijgt de koper een verser product.”

Inmiddels hebben zo'n 120 telers en kopers een formulier getekend waarop zij aangeven dat zij het fysieke veilen willen behouden. Bolhuis benadrukt dat Eelde voor bloemisten uit Noord-Nederland en -Duitsland van levensbelang is. „Als die verdwijnt, moeten we achteraan in de rij gaan staan op de veilingen in het Westen.”

Royal FloraHolland wil samen met de kopers bekijken hoe de vernieuwingen het beste uitgevoerd kunnen worden. Daarbij overweegt zij ook het gebruik van actuelere foto’s of live-beelden. „En kopers kunnen de partijen altijd voor aanvang van de veiling bekijken in de koelcellen. Dan zie je het beter dan op de tribune” aldus Van Schie.

 


03-10-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 essen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS