zondag 9 augustus 2020
Zomervakantie Let Hope Bloom

De 5 vragen aan... Henk van Eijk

De 5 vragen aan... Henk van Eijk

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Henk van Eijk, geboren in Delft in 1957. Op dit moment ben ik woonachtig in Wateringen en per februari 2020 in de Lier. Hier heb ik ook de middelbare tuinbouwschool met succes afgerond. Op latere leeftijd heb ik onder andere bedrijfskunde gestudeerd (4-jarige leergang) aan de Erasmus Universiteit. Mijn hobby’s zijn wandelen in de natuur, reizen, beeldhouwen, tuinieren en lekker eten koken. 

Na wat rondzwervingen op tuinbouwgebied in landen als Zweden en Engeland heb ik 24 jaar bij bloemenveiling FloraHolland gewerkt. Hier heb ik 7 verschillende functies vervuld en was daarbij ook een periode voorzitter van de centrale ondernemingsraad. Ondanks dat het een geweldige tijd was, ben ik in 1999 toch overgestapt naar een kleiner constructiebedrijf in de tuinbouw. Dit was tevens de start van mijn opleiding bedrijfskunde. Hier heb ik als strategisch directeur enorm veel geleerd over praktisch, maar toch ondernemersgericht aanpakken, snel schakelen, klantgerichtheid en het richten en inrichten van een onderneming. Dit heeft het verloop van mijn verdere carrière sterk bepaald.

Rond 2003 ontdekte ik dat klanten steeds meer gingen vragen naar kennis. En dan vooral naar kennis gekoppeld aan techniek en projecten. Dit was de aanleiding om in 2004 Kenlog b.v. op te richten. Kenlog staat voor Kennis en Logistiek. In het begin waren we vooral succesvol met het optimaliseren van logistieke processen van bloemenveiling naar bloemen- en plantenhandelaren. Dit breidde zich uit naar optimalisatie en integratie van de hele bloemen en planten keten. Met uitstapjes naar de zuivelketen en de visserijketen. Vervolgens heb ik de onlineshops VersvandeKweker en VersvandeVisser opgericht. Consumenten konden toen eindelijk echt verse producten kopen die nog geoogst of gevangen moesten worden. Helaas zijn deze projecten volledig mislukt, ik was veel te vroeg, onervaren en een had geen partners die er voldoende financiële middelen in wilde stoppen. Weer wat geleerd.

Na het debacle met de online shops groeide de kennisvraag vooral vanuit het buitenland. Zo hebben we projecten opgezet in Polen, Vietnam, India, Maleisië en Singapore. Vooral in Singapore, Vietnam en Maleisië zijn we momenteel actief. We krijgen momenteel ook tuinbouw kennisvragen uit het middel Oosten, Rusland en Afrika.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Ik ben goed in het opbouwen en delen van tuinbouw kennis en beschik over een enorm tuinbouwnetwerk. Dit vertalen naar concepten en concrete projecten is wat ik het leukst vind. Behalve managing director van Kenlog b.v. (www.kenlog.nl) ben ik ook één van de directeuren bij Urban Farming Partner(www.urbanfarmingpartners.sg) en chairman bij The Netherlands Vietnam Horti Business Platform U.A. (www.NVhortiplatform.com).

Ik geniet van kennis, kennissen, leren, ontdekken, creëren en veelzijdigheid dat maakt deze functies zo bijzonder. Ik wil bouwen aan zinvolle dingen die iets positief bijdragen aan de niet altijd fijne situatie in de wereld. Een wereld waar geld belangrijker is dan mensen, voedsel en onze planeet. Ik wil een betere toekomst. Vandaar onze loge met People, Food en Planet.

Wat ook bijzonder is, dat alles wat ik oppak, samen met anderen is. Zonder hen was dit allemaal niet gelukt, had ik hier niet gekomen.

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

Het nieuws wat mij de laatste tijd heeft beziggehouden is de klimaattop, het feit dat een jong meisje daar super zinnige dingen zegt, het opneemt tegen de grote mannen en vrouwen van de wereld. Hier heb ik zeer veel respect voor.

Waar ik geen respect voor heb, maar wel het nieuws over volg zijn de enorme bosbranden op Borneo en Brazilië en het schaamteloze gedrag van mannen als Donald Trump en Boris Johnson.

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Wat ik zou willen oppakken ben ik aan het oppakken. Ik (Kenlog) ben zo’n anderhalf jaar geleden gevraagd door de ambassade van Vietnam om uit de gehele keten tuinbouwondernemers en -instellingen uit Nederland en Vietnam bij elkaar te brengen. Het doel is dat deze ondernemers veel effectiever gaan samenwerken.

Dat we met zijn allen de tuinbouw in Vietnam naar een hoger niveau brengen, met veilig en gezonde groeten, kruiden, fruit, bloemen en potplanten. Dat we aantonen dat we daadwerkelijk kunnen samenwerken, op een Westlandse manier niet lullen maar poetsen. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt.

Wat ga je dit weekend doen?

De vijfde generatie is geboren en dat gaan we zondag vieren. We hebben een ander huis gekocht samen met zeer goede vrienden. Daar gaan we drie huizen van maken. Zaterdag gaan we hiervoor op oriëntatie, want we moeten verbouwen. Ook vieren we zaterdag burendag met de hele straat. En alvast een beetje afscheid nemen. We hebben een enorm goede band met onze directe buren. We gaan ze missen.

Bron: www.Floranews.com
27-09-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Groen-Direkt

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS