Sierteelt Marketing Event: Hoe bereiken we als sierteelt Gen Z en Millennials?
Ruim 130 sierteeltmarketeers bogen zich woensdag 25 september over de twee jongste generaties; de Millennials en Generatie Z (Gen Z). Tijdens het derde NIMA Sierteelt Marketing Event, dat gehouden werd bij Boerderij Het Lansingerland, werden zij meegenomen in de wereld van deze jongeren. Wat kenmerkt hen en hoe zijn zij te bereiken? Hoe denken ze, hoe kijken ze en hoe komen ze tot het doen van een aankoop? Én, waarin verschillen de twee generaties. Is het terecht dat we ze op dezelfde manier proberen te bereiken?
Millennials
Na de opening door Cock van Bommel namens NIMA Community FAM (Foodchain- en Agrimarketing) en de constatering dat er veel Millennials in de zaal zaten, was het woord aan Dennis van der Lubbe van Bloemenbureau Holland. Hij nam de sierteeltmarkteers mee in de wereld van de op netwerken georiënteerde, consumptie gedreven, ruimdenkende en competitieve Millennials. Geboren tussen 1980 en 2000, kinderen van babyboomers, de eerste generatie die grotendeels opgegroeid is met internet. En ook de generatie die zich steeds meer zorgen begint te maken over de toekomst. Millennials zijn veel te vinden op social media, waar zij door middel van de juiste marketingcampagnes, steeds beter bereikt worden. Als voorbeelden van merken die Millennials goed weten te bereiken, noemt Van der Lubbe “The Sill”, Patch en La Croix Water.
Gen Z niet hetzelfde als Millennials
Waar we met elkaar de Millennials inmiddels redelijk scherp lijken te hebben, is dit met de generatie die daarop volgt een heel ander verhaal. Vaak worden Millennials en Gen Z, geboren tussen 1995 en 2010, op één hoop gegooid en dus op dezelfde manier benaderd. Volledig onterecht, zegt Lecyca Curiëlr, Gen Z Keynote speaker bij Whetston én zelf onderdeel van Gen Z. "Niet de Millennials, maar Gen Z zijn de échte digital natives", aldus Curiël. Ze zijn al bijna geboren met een smartphone in de hand, weten niet beter dan dat er altijd al internet is geweest en dat de wereld vele malen groter, bereikbaarder én daarmee kwetsbaarder is dan de generaties voor hen ooit hebben kunnen denken. Ze zijn zich dan ook heel erg bewust van hun digitale kwetsbaarheid, van de mogelijke gevaren van internet, van de mogelijkheden van algoritmes.
Lecyca Curiël van Whetston
"Gen Z deelt niet meer zomaar alles op social media en is veel meer te vinden op platformen waar ze zelf controle over hebben" vertelt Curiël. Ze hebben altijd al geweten hoe te zoomen, knijpen en vegen. Ze zijn ermee opgegroeid en als gevolg hiervan worden hun aandachtspannes korter. De aandacht krijgen van Gen Z en deze houden is daarom veel moeilijker. Zelf delen ze op social media vooral tijdelijk op bijvoorbeeld Snapchat. Ook bellen ze liever niet zonder echt iemand te zien en gebruiken ze liever functies als Facetime. Gen Z is ondernemend, zoekt (economische) stabiliteit en maakt al veel eerder bewustere keuzes in het leven. Ook is het een activistische generatie die in actie komt tegen de continue negatieve nieuwsstroom die zij op zich af zien komen. Gen Z is woke, alert to racial or social discrimination and injustice. Naast geld verdienen, wil deze generatie vooral ook impact maken.
G enZ en Millennial
Gen Z bereiken
Wil je deze generatie als bedrijf bereiken, dan zal je zelf ook moeten laten zien hoe je impact maakt, transparant zijn over je manier van produceren, van handelen. Ethisch handelen is belangrijk voor deze groep die in 2020 groter is dan de Millennials. Perfecte plaatjes die niet authentiek zijn, die doen het niet voor hen. No filter, eerlijk, transparant, rauw! En dat niet alleen online, maar ook in het directe contact. Gen Z wil gewoon via whatsapp die bos bloemen bij de bloemist kunnen bestellen als het ze uitkomt.
Steeds meer jongeren kopen bloemen bij bloemist
Uit de cijfers van de consumententracker, die Josephine Klapwijk van Royal FloraHolland toelichtte, blijkt dat er steeds meer bloemen en planten worden gekocht door de jongere generaties in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Hierin is een duidelijke verschuiving te zien. Ook wordt er door hen gemiddeld steeds meer uitgegeven aan bloemen en planten. Opvallend is dat deze jongeren weer steeds vaker naar de bloemist gaan voor deze bloemen en minder gaan voor de boeketten van de supermarkt. Vaak is dit omdat ze op zoek zijn naar iets speciaals, iets moois willen laten maken, op zoek zijn naar vakkennis.
Klantreis makkelijker maken
Na de eyeopeners over de twee jongste generaties, was het aan Axel Persoon van Plantsome en Jan Huisman van Masterflorist om toe te lichten hoe we nu als sector bezig zijn, op welke generaties zij zich richten en hoe ze dat doen. Axel richt zich met Plantsome vooral op Millennials en niet specifiek op Gen Z. Hij wil met de drie kernwaardes van Plantsome gemak, humor en expertise de klantreis voor deze Millennials leuker en makkelijker maken. Door te helpen de perfecte plant te vinden, deze vervolgens thuis te bezorgen en een automatische watergeefmelding via de verzorgingsapp neemt Plantsome de Millennial een aantal "ongemakken" uit handen. Jan Huisman, co-founder van Masterflorist heeft inmiddels een groot netwerk opgebouwd van internationale bloemisten, waarbij het verhaal achter de bloemist centraal staat en verteld wordt, evenals authenticiteit en samenwerken in de keten. Het netwerk telt in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje inmiddels al 50.000 actieve leden.
Sierteelt Marketing Event 2020
De derde editie van het Sierteelt Marketing Event werd op vrijwillige basis, uit passie voor marketing in de sierteelt, georganiseerd door Caroline Nederpelt, Ronald van Schie en Cock van Bommel van NIMA-community Foodchain & Agrimarketing. Het event is mede mogelijk gemaakt door sponsoring van Bloemenbureau Holland.
Ook in 2020 worden er twee Sierteelt Marketing Events georganiseerd. Deze vinden plaats op 25 maart 2020 en 23 september 2020.
Bron: www.Floranews.com
Leandra de Boef | 26-09-19 |
|