zondag 9 augustus 2020
FN TOP add Zomervakantie

Sexy of niet? #blog

Sexy of niet? #blog

Deze keer heb ik een vraag aan jullie. Jullie weten misschien wel dat ik ook betrokken ben bij het MBO onderwijs in het Westland. Het is boeiend om de studenten te laten ervaren hoe mooi onze sector eigenlijk is. Alleen merken we als school dat de insteek van veel studenten toch niet is om in de agrarische sector aan het werk te gaan. Terwijl we natuurlijk heel goed weten dat we juist nieuwe medewerkers nodig hebben. Medewerkers die kunnen en willen meedenken over de toekomst van die mooie sector. Maar presenteren we deze sector wel sexy genoeg zodat het voor de jongeren ook werkelijk interessant is om over na te denken?

Wat willen die studenten
Aan het begin van een schooljaar vraag ik bij de nieuwe studenten altijd of ze ook de tuinbouw in willen of niet. Daarbij is het belangrijk om te weten dat het om studenten gaat die de business management kant kiezen. Veelal zegt 20% wel wat te zien in de tuinbouw maar dus 80% eigenlijk niet. Daarnaast zegt van die 80% zo’n 50% zeker niet in de tuinbouw te willen werken.

Bij extra navraag blijkt vaak dat ze denken dat het zwaar werk is en dat ze veel uren moeten maken voor een schamel loontje. Op de vraag welke richting ze dan wel op willen, blijft het veelal wat stiller. Ook zijn er die al een duidelijke mening hebben en deze ook aangeven. Dat varieert van vastgoed, tot retail tot sport. Dus vele kanten willen ze op. Nou kan dat ook binnen de opleiding, maar de focus ligt toch op de groene sector met al haar mogelijkheden als het om business management gaat.

Natuurlijk wil ik ook graag weten waarom hen de tuinbouw niets lijkt. Zwaar werk in kassen waar je veel van gaat zweten. Dat je om 7.00 uur of zelfs eerder moet gaan beginnen en dat ze het zien als een sector waar weinig uitdagingen in zitten. Ze ervaren het zelfs als ouderwets.
Natuurlijk proberen wij ze als docenten in het business management vak te laten zien dat er vele bijzondere uitdagingen liggen. De verdere invoering van robotisering, managementstijlen, nieuwe handelskanalen en zelfs complete nieuwe business modellen ontwikkelen. Maar toch ervaren velen het nog als niet aantrekkelijk. OK, we weten ook dat een score van 100% niet gaat maar wat extra zou al prettig zijn.


Maakt robotisering de sector aantrekkelijker? foto: zakenblad.nl

Waar denken jullie aan?
Natuurlijk is dit niet alleen een probleem waar we in het onderwijs tegenaan lopen maar is het veel breder. Het vinden van personeel in de tuinbouw is een algeheel probleem. Maar ik vraag me dan wel eens af hoe kunnen we de tuinbouw nou veel meer sexy maken dat de jeugd denkt, wow dat is een sector waar ik veel kan leren, bijdragen en een mooie toekomst op kan bouwen.

Wil ik een nieuwe campagne bedenken? Nee dat niet. Maar ik ben wel eens benieuwd naar jullie reacties. Hoe en waarmee kunnen we ze wel bereiken? Moeten we alleen aan technische zaken denken? Moeten we aan wereldverbeterende zaken denken. Moeten we aan de kas als apotheek denken. Of moeten we juist nieuwe managers gaan vragen die de sector de toekomst in helpen. Waar denken jullie aan? Geef eens een reactie in de commentaren onderaan de pagina en wie weet komen we met elkaar zaken tegen waar we nog nooit aan gedacht hebben. Misschien denken we wel in de verkeerde richting. Misschien moeten we het autonoom telen wel eens goed onder het voetlicht brengen of dat we als tuinbouw de Googlers van deze wereld nodig hebben om de toekomst in te gaan.

Laten we ook eerlijk zijn naar elkaar en niet elkaars ideeën afbreken. Geen idee is fout of slecht. Misschien is juist die combinatie essentieel.
Ik zie jullie gedachten graag tegemoet en wie weet zien we het aantal potentiële medewerkers toenemen en kunnen we zeggen dat de sector toch echt wel sexy is om in te werken.

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
19-09-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ConceptFactory


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS