maandag 25 mei 2020
FN TOP logo FN TOP add

Documentaire: Het einde van de olijfboom?

Documentaire: Het einde van de olijfboom?

Twee weken geleden werd de gevreesde bacterie Xylella Fastidiosa voor het eerst in Frankrijk aangetroffen. Binnen een straal van 4,5 kilometer moeten bomen en planten, waarvan aangetoond is dat ze kwetsbaar zijn voor de bacterie, zo snel mogelijk gekapt en verwijderd worden. In de korte documentaire "Het einde van de olijfboom?" van 2Doc Kort gaat de Italiaanse filmmaker Stefano Cattini terug naar waar het allemaal begon, Apulië, Zuid-Italië. De kaalslag in de olijfgaarden gaat nog steeds door, onderzoekers tasten in het duister over de aanpak en boeren zijn wanhopig. 

"Als ik een tak afzaag, zoals ik net gedaan heb, lijkt het alsof ik mijn eigen arm afzaag,” zegt een olijfboer tegen filmmaker Cattini. “Bomen zijn mijn eten, ze zijn mijn leven".

Meer dan een miljoen stierven in Apulië door toedoen van de bacterie en 230.000 hectares werden uit voorzorg gekapt. 'Olijfbomenpest' werd de naam van de ziekte die ervoor zorgt dat de bomen geen water meer kunnen opnemen, uitdrogen en sterven.

De Europese Commissie waarschuwt dat er een zeer groot risico is dat de ziekte zich verder verspreidt over Europa en verordonneert strikte maatregelen, die genomen moeten worden onmiddellijk nadat een nieuwe uitbraak van de ziekte ontdekt is. Een bestrijdingsmiddel of een preventiemethode waarvan bewezen is dat ze effectief zijn is echter nog niet voor handen.

 


17-09-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1. FH100procentdigitaal


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS