zaterdag 14 december 2019
FN TOP logo FN TOP add

Cymbidium woonplant van de maand oktober 2019

Cymbidium woonplant van de maand oktober 2019

Bloemenbureau Holland heeft de Cybidium gekozen als woonplant van de maand oktober 2019. De Cymbidium is een orchideeënsoort, die eigenlijk in niks op een orchidee lijkt. Ze heeft beeldschone bloemen tussen talrijke hoge groene sprieten. De stengel zit ergens verborgen in een woud van zachte groene bladeren.

De bloeistengels van de Cymbidium zijn al snel bijna topzwaar van de bloemen, die wekenlang bloeien in een toorts. De orchidee is er met rode, paarse, roze, oranje, gele, groene of tweekleurige bloemen. Deze hebben soms een lichte, aangename geur. De Cymbidium is er van mini en een normale potmaat tot een buitenformaat die een beeldige binnenstruik van hem maakt. Soms zie je hem zelfs als hangplant, waarbij een deel van het groene blad langs de pot hangt.

Wat Cymbidium extra begerenswaardig maakt, is dat het een seizoensproduct is, dat alleen verkrijgbaar is in het najaar en de winter. Door het blad heb je héél veel plant aan een Cymbidium, die lang en rijk bloeit er heel mooi uitzien. Het is een woonplant met een absolute wauwfactor, die ook nog eens makkelijk is in de omgang.

Cymbidium ziet er tropisch uit, maar is een werkelijkheid een koel type. De orchidee is gewend om te overleven op de zuidhellingen van het Himalayagebergte. Zelfs op die rotsachtige, voedselarme bodem, in koude nachten en bij fel licht is hij in staat zijn mysterieuze, elegante bloemen te laten bloeien. Een echte overlever, dus.

"You can get off alcohol, drugs, women, food, and cars, but once you’re hooked on orchids, you’re finished. You never get off orchids… never" - 'Orchid Fever'

Cymbidium staat bekend als de 'koning van de orchideeën', met dank aan wijsgeer Confusius die hem zo omschreef. Elke bloem heeft een holle, boogvormige lip die op een bootje lijkt. 'Kymbos' is Grieks voor bootje en daar komt de naam Cymbidium dan ook vandaan. Cymbidium is in China een speciaal geschenk voor vrienden, want de bloem staat symbool voor een gewaardeerde en gerespecteerde vriendschap.

Als woonplant past Cymbidium met het prachtige evenwicht tussen het rijke groen aan de onderkant en de weelderige bloemen aan de bovenkant bij de 2019 stijltrend waarin het gaat om balans. Groen en kleur als tegenwicht in een woonomgeving die steeds meer technologische snufjes bevat. De styling mag krachtig zijn: grote exemplaren in robuuste sierpotten als groen statement in het interieur.


13-09-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2 Fotos IFTF 2019


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS