donderdag 2 juli 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Ruim een derde van bezochte kwekers schuldig aan illegale vermeerdering

Ruim een derde van bezochte kwekers schuldig aan illegale vermeerdering

De 2019-editie van de campagne tegen illegale vermeerdering van wettelijk beschermde variëteiten is succesvol verlopen. Ruim een derde van de willekeurig bezochte kwekers in Nederland, België, Duitsland, Italië, Kroatië en Slovenië maakte zich op een of andere manier aan illegale vermeerdering schuldig. Dat melden de pot- en perkplantenveredelaars die zich verenigd hebben in Fleuroselect. Bij de controle werd steeds gekeken of de uiteindelijke productie overeenstemde met de hoeveelheid aangeleverd stek.

Deze kwekers die zich schuldig maakten aan illegale vermeerdering moesten alsnog de verschuldigde royalty’s betalen en kregen daarbovenop een boete. De veredelaars wijzen erop dat het niet de bedoeling van de campagne is om individuele kwekers te viseren, maar om de hele sector duidelijk te maken dat illegale vermeerdering niet wordt getolereerd.

“Het is in het belang van iedereen in de keten, zowel aan de productie- als aan de distributiekant, dat er alleen planten op de markt komen waarover royalty’s zijn betaald. De eindconsument moet erop kunnen vertrouwen dat de planten die hij koopt legaal zijn geproduceerd. Kwekers die intellectueel eigendom respecteren hebben de campagne dan ook toegejuicht, aangezien die oneerlijke concurrentie tegengaat” zegt Fleuroselect-voorzitter Karol Pawlak.

Veredelaars investeren tot 25 procent van hun winst in veredeling met als doel vernieuwingen op de markt te kunnen brengen. Dergelijke nieuwe variëteiten worden door kwekers bijvoorbeeld tegen hogere retailprijzen verkocht, of ze zijn tegen lagere kosten te produceren. Kwekers kunnen hiermee dus een grotere marge realiseren. De licentievergoeding wordt gebruikt om de ontwikkelingskosten van de verdelaar op een eerlijke manier te delen.

Er is een speciale tiplijn waar mensen vermeende illegale vermeerdering kunnen melden. De tiplijn staat open voor iedereen die werkzaam is in de productie en distributie van planten. Melding maken kan door de speciale tiplijn te bellen via 085-0645251, door een e-mail te sturen naar tips@fleuroselect.com of door door het speciale formulier op de Fleuroselect-website in te vullen.

Fleuroselect benadrukt dat alle binnenkomende tips zeer vertrouwelijk behandeld worden. De naam van de tipgever blijft altijd geheim. De tips worden gescreend en vervolgens doorgegeven aan Royalty Administration International, die de meldingen al dan niet verwerkt in de reeks bezoeken aan willekeurig geselecteerde kwekerijen.


11-09-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS