zondag 9 augustus 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Xylella ook in Zuid-Frankrijk aangetroffen

Xylella ook in Zuid-Frankrijk aangetroffen

De bacterie xylella fastidiosa is nu ook aangetroffen in het Zuid-oosten van Frankrijk, dichtbij de Italiaanse grens. Eind vorige week zijn twee besmette olijfbomen aangetroffen in de regio Alpes-Maritimes. Dit maakt het Franse ministerie van Landbouw bekend. Het is de eerste keer dat de bacterie op olijfbomen in Frankrijk wordt aangetroffen, maar ze zou ook aanwezig zijn op andere vegetatie in hetzelfde gebied, in de Var en op Corsica, verklaart het ministerie. In oktober 2013 werd de bacterie voor het eerst gesignaleerd in Europa in de Italiaanse regio Apulië. Tientallen miljoenen olijfbomen zijn door de jaren heen besmet en vernietigd. 

Vooral de olijfboeren van Corsica reageren ongerust en geloven niet dat de besmetting slechts twee bomen treft. In een open brief pleiten ze onder meer voor een invoerverbod van planten op Corsica. Het eiland telt zo’n 135.000 olijfbomen.

Xylella bacterie nu ook in FrankrijkBesmette bomen in het Zuid-Italiaanse Apulië - foto AFP

De besmette olijfbomen worden gekapt. Ook worden mogelijk olijfbomen in een straal van vijf kilometer vernietigd om verdere verspreiding te voorkomen, omdat er nog geen andere oplossing is om de bacterie te bestrijden. Het Franse ministerie van Landbouw wil eerst verder onderzoek doen voordat de olijfbomen in de buurt daadwerkelijk worden vernietigd.

De xylella bacterie is potentieel dodelijk voor een 200-tal vegetatiesoorten, waaronder bijvoorbeeld de oleander en lavendel. Xylella wordt verspreid door insecten en vormt geen gevaar voor de mens. Wel worden reizigers er op gewezen beter geen planten of stekjes mee te nemen vanuit Zuid-Europa om zo verspreiding te voorkomen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit startte in juli bijvoorbeeld een campagne waarin vakantiegangers werden opgeroepen geen planten mee te nemen uit Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Als de bacterie ook in Nederland terechtkomt, kan dat een gevaar vormen voor de land- en tuinbouw, de natuur en planten bij mensen thuis.

De bacterie is vooral schadelijk tijdens droge perioden in Zuid-Europese landen waar 's zomers weinig neerslag valt. De bacterie overleeft volgens wetenschappers moeilijker in het koele klimaat van Noord-Europa. De Europese Unie ziet de bacterie als een 'serieuze bedreiging' en heeft geld beschikbaar gesteld om de bacterie te onderzoeken. Het Europees Hof stelt dat Italië onvoldoende maatregelen heeft getroffen om verdere om de bacterie te bestrijden.


10-09-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ConceptFactory


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS