donderdag 24 september 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Met tuinbouwafval een kas bouwen, het is mogelijk!

Met tuinbouwafval een kas bouwen, het is mogelijk!
Het zou goed zijn als de tuinbouw werkt aan een voorbeeldproject van biobased bouwen. Dat stelden verschillende sprekers tijdens het mini-symposium 'Tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen' in BlueCity in Rotterdam. Volgens Willem Böttger van Centre of Expertise Biobased Economy is het technisch al mogelijk om een kas te maken met biocomposieten in plaats van aluminium. 
 
De biobased economie biedt grote kansen voor de tuinbouw. Tuinbouwrestmaterialen kunnen namelijk op verschillende manieren verwaard worden. Om de tuinbouw te laten zien welke mogelijkheden er zijn op het gebied van bouwmaterialen, en welke verdienmodellen er zijn, startte Biobased Greenport West-Holland 'De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen'. Onderdelen waren onder meer een excursie naar het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) en een mini-symposium in BlueCity.
 
 
"De bouwsector is niet de meest progressieve", vertelde Böttger. Ontwikkelingen op het gebied van biobased bouwen komen dan ook voornamelijk vanuit consumenten. "Als mensen zelf bouwen, kiezen ze eerder voor duurzaam. Daarom gaat België ook sneller op dat gebied."
 
Een ander leerpunt van Böttger is dat experimenteren loont. Zo werkten studenten in Eindhoven aan een biobased hangbrug. "Experimenteer veel." Zo is het volgens Böttger mogelijk een kas te bouwen die is opgebouwd uit tuinbouwreststromen. Het aluminium van de kasconstructie is dan vervangen door biocompositieten. Hij riep de tuinbouw op dergelijke initiatieven te starten.
 
Fungalogic is producent van dergelijke biocomposieten die gebaseerd zijn op onder meer mycelium. De startup gebruikte al eerder tomatenafval als groeimedium voor schimmels. Die composieten zijn vervolgens gebruikt in geluidsisolerende bouwplaten. "Er is heel veel mogelijk met restmateriaal uit de tuinbouw. Paddestoelen ZIJN niet kieskeurig", vertelde Joost Vette van Fungalogic tijdens het mini-symposium.
 
Nienke Binnendijk en Jamie Hornis van BlueCity Lab gaven voorbeelden van biobased producten en biobased bouwprojecten. Zo zijn ijzersterke spijkers te maken van lignine, dat veel voorkomt in paprika, zo vertelden ze tijdens het mini-symposium.
 
Architect en docent bouwkunde Kees van Wuyckhuyse heeft ervaring met het bouwen van een biobased woning. Zijn concept GreenHuus bestaat voor meer dan 98% uit biobased bouwmaterialen. Ze bevatten bijvoorbeeld geen plastic, want dat is gemaakt van aardolie. Aan het Grevelingenmeer zijn de eerste huizen gebouwd. Wuyckhuyse werkte jaren aan het project: "Je moet uithoudingsvermogen hebben, anders lukt het niet."
 
Dagvoorzitter van het mini-symposium was Tanja Voogd, business developer bij InnovationQuarter. De bijeenkomst trok vele tientallen bezoekers, met name uit de tuinbouw. Onder de bezoekers waren ondernemers, kennisinstellingen en overheden. Biobased Greenport West-Holland is zeer tevreden over het event: de presentaties waren van zeer hoog niveau, bezoekers reageerden zeer positief en tijdens het mini-symposium werden veel vervolgafspraken tussen deelnemers gemaakt.
 
Insectenkweek, papier en textiel
In oktober en december organiseren Biobased Greenport West-Holland en BioBoost nog twee themaweken: van 7 tot en met 11 oktober 2019: De week van tuinbouwreststromen en insectenkweek en van 9 tot en met 13 december 2019: De week van tuinbouwreststromen en papier en textiel. Ook deze themaweken bestaan uit onder meer een excursie en een mini-symposium.
 

 


06-09-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan TwitterOverig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS