zaterdag 14 december 2019
FN TOP logo FN TOP add

Tekort aan arbeidskrachten in transportsector neemt af

Tekort aan arbeidskrachten in transportsector neemt af

Tekort aan arbeidskrachten in transportsector neemt af. Door de afvlakkende groei van de economie staan sommige seinen voor de sector Transport & Logistiek op oranje. De groei van de sector vlakt af, net als die van de Nederlandse economie, meldt ABN AMRO in de "Stand van Transport".

Het tekort aan arbeidskrachten is hier een indicatie voor. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaf in november vorig jaar nog 35% van de ondernemers in de sector aan een tekort aan arbeidskrachten te ervaren als belemmering voor groei. Dat was een nieuw record. In mei was dat percentage gedaald naar 29%. De arbeidsmarkt is dus iets minder krap geworden.

Daarnaast stagneert de groei van het aantal banen. Het aantal banen neemt sinds november 2018 nauwelijks meer toe. In die maand bedroeg het aantal banen 391.000. In maart was dat aantal gegroeid naar 392.000. Dat is de traagste groei sinds de zomer van 2017, blijkt uit het rapport.

In het eerste kwartaal van 2019 lieten de meeste transportbranches een aardige omzetgroei zien. Toch vlakt de omzetgroei in reële termen wat af, aangezien de inflatie flink aantrok. De omzet groeit nominaal gestaag door, maar vlakt in reële termen af door de toegenomen inflatie. Tegenover deze omzetgroei staan dus sneller gestegen kosten. Zo stegen de loonkosten met 2,8% (jaar-op-jaar). Diesel werd 3,7% duurder.
 


09-08-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 Schoneveld Breeding Feestdagen


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS