donderdag 2 juli 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Open Dag Bollenstreek in Bedrijf

Open Dag Bollenstreek in Bedrijf

Altijd al willen weten hoe het werkt in een agrarisch bedrijf? Dan is morgen je kans. Aan de Zilkerbinnenweg in De Zilk laten zes bollen- en vaste planten kwekers zien hoe het bij hen werkt. Tussen 10.00 en 16.00 uur kan je bij hen terecht voor een leuke én leerzame kennismaking. Op ieder bedrijf is een activiteit gepland en vertellen lokale organisatie over wat zij doen in en voor de Bollenstreek. Voor de kinderen zijn diverse leuke activiteiten langs de route, zoals een springkussen, zelf met bollen aan de slag en natuurlijk een ijsje of iets anders lekkers.

De Open Dag Bollenstreek in Bedrijf is een initiatief van de KAVB en LTO Noord Regio Noord. Door middel van deze open dag wil de agrarische sector de bewoners, zowel jong als oud, in hun omgeving en ook toeristen en recreanten meer betrekken bij het werk in de agrarische sector.

Deelnemende bedrijven:

Bij J.J. van Saase & Zn. staan Henri en Ingrid van Saase klaar om alles van hun bedrijf te laten zien. In het voorjaar telen zij tulpen, narcissen en hyacinten voor de bol. In de winter is het bedrijf actief in de broeierij van bollen. Vooral over de hyacint valt morgen van alles te leren. Waarom moet je een hyacint hollen bijvoorbeeld. En hoe worden hyacintenbollen bewaard totdat ze weer de grond in gaan. En Van Saase broeit – wat is dat nou weer precies? – in de winter of snijhyacinten te krijgen. De hyacint is een echt Bollenstreekproduct, dus neem die kans waar en ga kijken.

Dat bijen een belangrijke rol spelen in de natuur is wel bekend. Hoe werkt dat eigenlijk in combinatie met de bollen? Bij Van Saase staat zaterdag een imker om al deze vragen te beantwoorden.

Kwekerij de Groeneweg wordt gerund door Alfons en Monique van Haaster. Hier tref je de tropische canna aan. Een bijzondere verschijning in de Bollenstreek, waar deze zeer gewaardeerde plant door tuinliefhebbers een goede voedingsbodem vindt. De planten staan volop in bloei op het land en de familie neemt je dan ook graag mee om deze tropische schone te bewonderen. Verliefd geworden? Dan kan je knollen of planten op pot kopen om thuis na te genieten.

Ook over het verleden valt veel te vertellen. Bij Van Haaster staan enthousiaste vrijwilligers van het Cultuur Historisch Genootschap om van alles te vertellen over bollenerfgoed. Zo leer je waar de streek vandaan komt en krijg je inzicht in wat behouden zou moeten blijven.

Alb van Haaster & Zn. B.V.Kwekerij Oud Breeland is in handen van Piet en Angelica van Haaster. Een breed palet aan bolproducten zijn te vinden in dit bedrijf, tulpen, narcissen en hyacinten en andere bollen. De teler is zich zeer bewust van zijn relatie met het milieu en heeft daarom veel duurzame maatregelen genomen. Zeker in de broeierij die ook bij het bedrijf hoort is dit goed terug te zien. Neem een kijkje en vraag eens wat een kweker nou precies moet doen om zijn producten groot en gezond te laten worden.

Wist je dat er een museum is in Lisse over de geschiedenis van de bollen en de Bollenstreek? Zaterdag kan je meer te weten komen over dit museum, de collectie en activiteiten op het terrein van Oud Breeland.

Bij Vernooy Plants tref je Rian Vernooy en Huub van Dam aan die vaste planten kweken. Het bedrijf is gespecialiseerd in pioenen en hosta’s voor tuinen maar ook op pot. Hier kan je zien hoe vanuit weefsel nieuwe of sterkere soorten worden gekweekt. De jonge stekken worden in de volle grond gezet en beschermd met zogenaamde tunnelkassen tegen weersinvloeden. Als de planten groot genoeg zijn worden zij verhandeld aan tuincentra. Plant zaterdag je eigen hosta stek!

Natuur speelt een belangrijke rol bij het kweken van planten. De Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond vertelt bij Vernooy graag over de bijzondere natuur met bollenvogels, vleermuizen en de mooiste wandelpaden.

Bij VOF J. Heemskerk & Zn. tref je de broers Mark en Rob Heemskerk. Zij kunnen alles vertellen over tulpen, narcissen en hyacinten telen. Op dit moment worden al deze bollen verwerkt in de schuur en klaar gemaakt voor de export. Bijzonder is dat zij zelf rechtstreeks handeldrijven met een Chinees bedrijf. Sinds een paar jaar tref je bij hen overigens ook amaryllissen aan op het land.

Wil je wat weten over water, waterkwaliteit of waterbeheer in de Bollenstreek? Dan kan je bij Heemskerk ook mensen van het Hoogheemraadschap van Rijnland vinden.

ATG & GT van Haaster wordt geleid door Albert en Gerard van Haaster. Hier vind je, naast lentebollen, ook de beroemde zomerbol: de dahlia. De dahlia’s komen net lekker in bloei en op het veld is dus van alles te zien. Dahlia’s laten zich prima verwerken in mozaïeken en daar kan je zelf een handje aan meehelpen deze dag. Naast het bedrijf staan schitterende zwarte Friese paarden.

Genootschap Oud de Zilck is zaterdag aanwezig om alle weetjes over de Zilk met je te delen. Wist je bijvoorbeeld dat dit deel van de Bollenstreek al in heel vroege tijden werd bewoond? Recente opgravingen laten daar het bewijs voor zien.

bron: Flower Science

 


09-08-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS