donderdag 1 oktober 2020
FN TOP logo Rijksoverheid COVID-19

Drie jaar cel geŽist voor verduistering bij FloraHolland

Drie jaar cel geŽist voor verduistering bij FloraHolland

De officier van justitie heeft drie jaar gevangenisstraf geëist tegen de voormalig medewerker van Royal FloraHolland die 4,3 miljoen euro verduisterde. Dit eiste het OM dinsdagmiddag 6 augustus in de rechtbank van Den Haag. De 28-jarige Mohammed G.M. wordt witwassen en oplichting verweten. De verdachte verduisterde het geld vanwege zijn gokverslaving. Naast de eis van 3 jaar celstraf, waarvan 1 voorwaardelijk moet de Hagenaar zich laten behandelen en meewerken aan het terugbetalen van het geld. 

De verdachte zegt spijt te hebben "Ik wil het zo snel mogelijk terugbetalen." Het OM bestempeld de acties van de verdachte als "fraude van de buitencategorie". Hem wordt witwassen en oplichting verweten voor een bedrag van 4,3 miljoen euro. 

Mohammed G.M. was sinds november 2017 in dienst van Royal FloraHolland, waar wij werkte op de financiële afdeling. In augustus 2018 koppelde hij een rekening van een oude klant aan zijn eigen rekeningnummer, veranderde de naam iets, creëerde fictieve schulden en bereidde daarna zelf een betalingsopdracht voor de klant voor. Zo werd er telkens een bedrag op zijn rekening gestort. Eerst ging het om "kleine" bedragen van zo’n 20.000 euro, maar deze werden steeds groter. In januari van dit jaar boekte hij bijvoorbeeld een bedrag van 180.000 euro in één keer naar zijn rekening over. In totaal maakt verdachte 82 keer geld over naar zijn eigen rekening.

De zaak kwam aan het licht, doordat het OM aan de bel trok. De wetgeving ‘Financieel Toezicht’ stelt instanties verplicht melding te maken als er ongebruikelijke transacties worden gedaan. Na een melding van Global Collect Services is het balletje gaan rollen en werd Mohammed G.M in mei aangehouden. Verdachte zei in de rechtbank blij te zijn dat dit gedaan is en dan de verslaving aan het licht gekomen is. Het ging hem puur om de kick van het gokken. De verdachte onderging in 2017 al een behandeling tegen gokverslaving. Hij vergokte bijna het hele bedrag aan sportwedstrijden. Selchts een klein deel gebruikte hij om schulden af te lossen.

De advocaat van Mohammed G.M. zegt de strafeis van 3 jaar te hoog te vinden. Sidney Smeets verwees in de rechtbank naar lichtere straffen in andere fraude- en oplichtingszaken. Daarbij bendradrukt de advocaat dat er geen sprake was van witwassen en dat het geld alleen gebruikt werd om mee te gokken. Ook stelde Smeets dat zijn cliënt het meest gebaat is bij een behandeling tegen zijn gokverslaving.


07-08-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ThursdOnlineTradeFair


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS