zondag 21 juli 2024
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Rozen uit Afrika zijn spotgoedkoop, maar voelen ongemakkelijk

Rozen uit Afrika zijn spotgoedkoop, maar voelen ongemakkelijk

Rozen uit Afrika staan voor stuntprijzen in de winkel. De sector wil duurzaam produceren, maar de consument heeft geen idee waar de bloem vandaan komt en hoe het zit met de werkomstandigheden van de pluksters, schrijft het fd.nl.

Afrikaanse rozen zijn spotgoedkoop, zo constateert het fd.nl na een rondgang bij een zestal Amsterdamse supermarkten. Bij Albert Heijn kosten twee bosjes van tien roosjes elk nog geen vijf euro, bij de Aldi in Amsterdam kost een bos van 25 rozen met lange steel slechts €4,99 en wie over de grens kijkt, koopt bij Aldi in Duitsland een bos van tien korte rozen aan voor slechts €1,99. En voor die prijs hebben de rozen een hele vliegreis achter de rug, zijn ze door Nederlandse bedrijven verder vervoerd en bewerkt en met een vrachtwagen de grens weer over gegaan.

Op de vraag hoe dat kan, krijgt de klant in de winkel geen antwoord. Van fruit is de herkomst altijd te achterhalen, maar van rozen niet. In slechts één van de door het fd.nl bezochte winkels hangt een bord met ‘eerlijke rozen’ en een verwijzing naar rozenkwekerijen in Afrika. Maar wie meer wil weten, over de telers, de pluksters en de milieu-effecten, tast in het duister.

De meeste rozen in het winkelschap hebben inderdaad duizenden kilometers afgelegd, want Kenia en Ethiopië zijn dé rozenlanden geworden. Nederland importeert jaarlijks voor €600 mln aan bloemen uit Oost-Afrika. Kenia telt 4000 hectare aan plastic kassen.

De rozenteelt is goeddeels weggetrokken uit Nederland. Waren er in 2002 nog honderden Nederlandse bedrijven met een areaal van meer dan 1000 hectare, nu is er slechts 200 tot 250 hectare aan rozenkassen over. De ‘overlevers’ telen uitsluitend lange rozen die voornamelijk bij bloemisten te koop zijn. Vooral voor de export, want in Nederland is de bos lange rozen als cadeauartikel wat uit de gratie geraakt. De consument wil liever een boeket met verschillende soorten bloemen.

Het Afrikaanse klimaat is heel geschikt voor de teelt van bloemen op grote hoogte. De energiekosten en de lonen zijn extreem laag en de luchtverbinding met de westerse landen is goed. Vanuit Kenia vliegt elke dag wel een vliegtuig vol rozen naar Schiphol voor verdere verwerking en distributie. Ook Luik en Frankfurt ontvangen vrachtvliegtuigen vol met rozen.

De goedkope teelt in Afrika is één verklaring voor de spotgoedkope rozen. De verkoopprijs is de afgelopen jaren niet of nauwelijks gestegen. Een roos kostte op de veiling in 2002 €0,216 en dat was vorig jaar nog zo, zo blijkt uit cijfers van bloemenveiling FloraHolland. Alleen de in Nederland geteelde (lange) rozen werden in die periode een dubbeltje duurder.

Lees hier het gehele artikel op fd.nl


30-07-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Plantarium2024


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS