donderdag 12 december 2019
FN TOP add FN TOP logo

Aardwarmteproject Trias Westland in bedrijf

Aardwarmteproject Trias Westland in bedrijf

Vanaf 15 juli jongstleden is de aardwarmtebron Trias Westland in bedrijf. De warmte wordt gewonnen uit de Onder-Krijtlaag op 2,3 kilometer diepte en wordt geleverd aan 26 glastuinbouwondernemers in de omgeving. De warmte uit deze bron is goed voor ongeveer 20 MWth, dat gelijk staat aan het energieverbruik van 15.000 tot 20.000 huishoudens per jaar.

De werkzaamheden aan de injectieput zijn naar tevredenheid afgerond. De productie verloopt inmiddels stabiel, waarbij de flow de komende periode langzaam wordt opgevoerd. Het afkoelen gaat boven verwachting goed. Via een warmtenet krijgen de aangesloten deelnemers duurzame warmte geleverd. Dankzij de inspanning van de aangesloten glastuinbouwondernemers gaat het afkoelen boven verwachting goed.

“Het is erg mooi om te zien dat er veel interactie is tussen de deelnemers en ons team om de retourtemperatuur zo laag mogelijk uit te laten komen”, aldus Marco van Soerland, directeur Trias Westland. De aandeelhouders Capturam, HVC en Royal FloraHolland zien na dit resultaat voldoende mogelijkheden voor het realiseren van een tweede aardwarmtedoublet.

Trias Westland is in november 2017 begonnen met de boringen van de productie- en injectieput en in mei 2018 met de aanleg van het warmtenet. Het oosrponkelijke plan was om de warmte te winnen op 4 kilometer diepte, in de zogenoemde Trias-laag, vandaar de naam Trias Westland. Deze diepte bleek echter niet geschikt voor warmtelevering. Het geothermieproject haalte de warmte nu op 2,3 kilometer diepte. Hiermee is het nog steeds een uniek aardwarmteproject. 


23-07-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 Trade Fair fotos


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS