donderdag 12 december 2019
FN TOP logo FN TOP add

Hivos is het zat en roept supermarkten ter verantwoording

Hivos is het zat en roept supermarkten ter verantwoording

Rozenpluksters in Afrika worden volgens Hivos onderbetaald. De internationale humanistische organisatie legt de schuld hiervoor voor een deel bij de supermarkt. Om dit te repareren zouden supermarkten 13 cent op de prijs van een bosje moeten doen. Sinds vorig jaar vraagt Hivos samen met de Power Flower Girls aan supermarkten om met deze ‘small change’ een ‘big deal’ te realiseren: leefbaar loon voor de bloemenpluksters in oostelijk en zuidelijk Afrika.

Na meer dan een jaar actievoeren zijn ze het zat. Hoewel sommige supermarkten bereid lijken te zijn om stappen te zetten, krijgen de vrouwen die in Afrika onze rozen plukken volgens Hivos nog steeds geen leefbaar loon. Hivos en de Power Flower Girls willen eerlijke bloemen in de supermarkten en vragen nu aan de supermarkten: Hallo supermarkt, hoe moeilijk kan het zijn? Hivos kent de ‘deelnemers’ aan het spel punten toe voor iedere stap in de ‘goede’ richting. Albert Heijn, Aldi, Coop, Jumbo en Lidl hebben inmiddels hun medewerking verleend aan de campagne. Deen, Dirk en PLUS zouden, voor zover nu bekend, voor de eer bedankt hebben. De acht genoemde supermarkten zijn door Hivos uitgekozen vanwege hun marktaandeel in bloemen.

Hele bloemenketen in actie
De actie richt zich nu vooral op supermarkten, maar Hivos wil álle partijen in de keten om de tafel zien te krijgen: inkopers, zoals de supermarkten, handelaren en de bloemenkwekers. "Samen moeten zij ervoor zorgen dat maatschappelijk verantwoord ondernemen dé norm wordt in de bloemensector. Elke partij is medeverantwoordelijk en moet, gedreven door respect voor de mensenrechten, zijn invloed gebruiken om de arbeidsomstandigheden van deze vrouwen te verbeteren."

Dat de sierteeltsector hieraan mee wil werken, werd begin juli duidelijk toen een groot aantal partijen in de Nederlandse sierteeltsector het convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) ondertekende. Hierin zijn afspraken gemaakt over duurzamer en socialer produceren. De sector zet hiermee een grote stap voorwaarts in maatschappelijk ondernemen. Het IMVO convenant is ook ondertekend door Hivos en door supermarkt Albert Heijn. "Hivos zal er op toezien dat het convenant geen papieren tijger zal zijn maar echt een verschil weet te maken. Het wordt tijd dat er écht iets gaat veranderen" aldus Edwin Huizing, directeur van Hivos tijdens de ondertekening. 
 

 


Leandra de Boef | 19-07-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 Schoneveld Breeding Feestdagen


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS