donderdag 12 december 2019
FN TOP logo FN TOP add

Lex Ebus verkoopt natuur en emotie

Lex Ebus verkoopt natuur en emotie

 

 

De consument is voor ons het startpunt

Ebus Planten is een familiebedrijf. Hoe lang bestaan jullie al en wat doen jullie precies?

Ebus is een groothandel in planten. Wij kopen kamerplanten, tuin- en kuipplanten en hydrocultuur planten in op de veiling of rechtstreeks bij kwekers. Vervolgens verkopen wij onze producten aan bloemisterijen, hoveniersbedrijven en tuincentra. Bij bloemen en planten gaat het om emotie en dat boeit mij heel erg. Beleving is ontzettend belangrijk en de consument is voor ons altijd het startpunt. Wij verkopen natuur en emotie.

Samen met mijn vader ben ik 44 jaar geleden dit bedrijf begonnen. Eigenlijk lag mijn hart bij de paarden maar ik wist dat ik daar mijn brood niet mee kon verdienen. Tot mijn 40ste heb ik vooral in het Westland gezeten voor de inkoop van planten terwijl mijn vader hier in de regio de verkoop deed. Wat ik vooral boeiend vond was de handelskant en tot op de dag van vandaag is de handelsfilosofie de basis onder mijn bedrijf.

Sinds 23 jaar ben ik actief in de regio. Ik heb toen een cash & carry bedrijf opgericht en de inkoop van de planten uitbesteed. Wij vormen de schakel tussen het Westland en de afnemers hier in de regio. Tweeënhalf jaar geleden is mijn zoon Funs in het bedrijf gekomen. Hij heeft een marketingachtergrond. Zo heeft hij een aantal jaren in de Randstad gezeten waar hij o.a. zijn eigen evenementenbureau had. Net als ik heeft hij geen groene vingers maar hij kan wel goed organiseren en daar gaat het uiteindelijk om.

Wij verkopen aan klanten die hun eigen klanten goed kennen

Ebus Planten is niet je enige bedrijf. Wat doen jullie nog meer en waarom?

Naast Ebus Planten heb ik nog drie kwekerijen zodat wij ook in drukke tijden altijd kunnen leveren. Wij kweken seizoensplanten en dan vooral bijzondere variëteiten, bijvoorbeeld kerststerren op stam of in een hangpot. Unieke producten die wij verkopen aan klanten die net als wij hun klanten heel goed kennen.

Verder werken wij nauw samen met Garden Plant, een bedrijf waar ik medeaandeelhouder van ben en dat boomkwekerijproducten levert. En ik ben grootaandeelhouder van FloraZON. Dit is zeg maar de woonboulevard voor onze doelgroep. Met vijf cash& carry bedrijven zitten wij daar onder één dak en samen kunnen wij onze klanten een compleet pakket producten bieden. Denk hierbij aan bloemen en planten, verpakkingen en sfeer- en cadeauartikelen.

Ik denk altijd vanuit de keten van de producent (incl. de veredelaar) tot en met de consument. De hele keten moet gericht zijn op het leveren van onderscheidend vermogen. Ik werk dan ook altijd met partners die de beslissers zijn. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat de kwaliteit van het product dat uiteindelijk in het schap ligt AAA is.

Planten spelen een grote rol als het gaat om ons welbevinden

Dit blog gaat over innovatieve ondernemers die actief zijn in de agrofood en de tuinbouw. Waar denk jij dat de grootste innovatie de komende jaren vandaan zal komen en dan vooral op jouw vakgebied?

Vanuit de plantenveredeling, zeg maar het kweken van nieuwe rassen. Op deze manier kunnen wij onze producten verbeteren, een hogere kwaliteit leveren. Zo wordt bijvoorbeeld de geur van bloemen en planten steeds belangrijker. Een andere ontwikkeling is de invloed van planten op onze woonomgeving. De afgelopen jaren zijn mensen groen in en rondom het huis steeds meer gaan zien als iets dat een positief effect heeft op de luchtkwaliteit en dat bijdraagt aan de ontspanning. In plaats van dat ze het zien als een last. We gaan weer terug naar de basis waarbij planten een grote rol spelen als het gaat om ons welbevinden.

In onze kwekerijen gebruiken wij vitaal water

Ik weet dat je bezig bent met verschillende innovatieve projecten. Kun je daar iets meer over vertellen?

Dat klopt. Ik doe dit samen met een aantal partners die vaak van buiten de sector komen. Het gaat om onderwerpen waar ik al langere tijd mee bezig ben en waarvan ik wist dat ze actueel gingen worden. In één van deze projecten werken we aan een alternatief voor fossiele brandstof. Een ander project gaat over water, een thema dat zeer actueel is. Denk maar eens aan de warme zomer van vorig jaar en alle gevolgen die dit had. Naast het waterverbruik gaat het ook om de kwaliteit van het water. Zelf gebruiken wij op onze kwekerijen vitaal water. Kort gezegd is dit leidingwater dat we door een zogenaamde vitaliser laten stromen voordat we het aan de planten geven. Hierdoor hoeven we minder meststoffen te geven en zijn de planten weerbaarder waardoor we bijna geen bestrijdingsmiddelen meer nodig hebben. En sterkere planten leveren ook nog eens hogere prijzen op.

Maatschappelijk verantwoord produceren is mijn drijfveer

Waar komen jouw passie en bevlogenheid voor dit soort nieuwe ontwikkelingen eigenlijk vandaan?

Ik vind dat wij maatschappelijk moeten kunnen verantwoorden hoe wij onze producten maken. Dat is mijn drijfveer! We moeten voorkomen dat bloemen en planten steeds duurder worden en dat tegelijkertijd de beleving steeds negatiever wordt omdat mensen het zien als een product dat niet duurzaam is geproduceerd. Hier is een heldere visie voor nodig. Het gaat om duurzaamheid in de breedste zin van het woord. En ik denk hierbij niet alleen aan mijn eigen bedrijf maar aan de hele sector.

Mijn ambitie is dat het goed gaat met mijn zoon

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?

Mijn ambitie is dat het goed gaat met mijn zoon. Dat hij het bedrijf zoals ik dat heb neergezet verder kan uitbouwen. Sinds hij ruim twee jaar geleden in het bedrijf is gekomen, kijk ik toch weer met andere ogen naar de consument. Nog meer dan ik altijd al heb gedaan, ben ik bezig met waarde creëren voor de consument in plaats van denken in volume. Mijn zoon en ik praten heel veel met elkaar en tegelijkertijd laat ik hem ook zijn eigen gang gaan. Wat ik graag wil, is dat hij gelukkig is.

Verbinden is mijn hobby

Naast je bedrijf ben je ook betrokken bij een aantal andere organisaties. Wat doe je zo allemaal en waarom?

Verbinden is mijn hobby. Ik ben twee jaar voorzitter geweest en nu bestuurslid van de VGB, de belangenbehartiger voor de Nederlandse groothandel in bloemkwekerijproducten. Ook ben ik momenteel bestuursvoorzitter van Grandhorse, het internationale paardencentrum in Sevenum. Ik vind het een uitdaging om personen en partijen samen te brengen. Partijen die onder één vlag vallen omdat ze een gezamenlijk belang hebben terwijl ze tegelijkertijd heel verschillend zijn. Je kunt het vergelijken met voetbal. De jeugd, de amateurs en de spelers in de Champions League spelen allemaal op hetzelfde veld en er gelden dezelfde regels én toch zijn ze niet allemaal gelijk. Ik heb dit echt nodig. Kijken of ik partijen bijeen kan brengen die sterk van elkaar verschillen, die niet gelijk zijn maar wel gelijkwaardig. Ik vind het mooi als dit lukt.

Ik ben heel actief maar ik maak mij niet zo druk

Je hebt zo te horen best veel op je bord. Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé? En wat doe je om gezond en vitaal te blijven?

Als ik eerlijk ben dan is de balans af en toe een beetje zoek. Alles wat ik doe vraagt veel energie en die krijg ik weer terug door de ontspanning te zoeken, door in mijn gedachten te verzinken. Ik ben ook selectief en doe alleen die dingen waarvan ik weet dat ik het kan, als ik echt iets kan betekenen. Dan kost het nog steeds energie maar als ik er energie voor terug krijg dan weet ik dat het goed komt. Ik ben heel actief maar ik maak mij niet zo druk. Verder leef ik als een Spanjaard. Elke dag tussen 12.00 en 15.00 uur pak ik mijn rust en gaat de telefoon uit.

Als ik in de tuin zit ben ik helemaal zen

Waar kijk je het meest naar uit de komende zes maanden?

Twee jaar geleden hebben mijn vrouw en ik een ander huis gekocht. Na een grondige verbouwing is het nu net klaar en ik kijk er echt naar uit om ervan te genieten. Om hier alle seizoenen mee te maken. Zo’n 35 jaar geleden heb ik al gezegd: “als dit huis ooit te koop komt te staan dan gaan wij hier wonen”. En nu is het dan zover. Wij voelen ons hier gewoon erg goed en als ik in de tuin zit dan ben ik helemaal zen.

Mensen die weten waar ze over praten boeien mij

Als je iemand mag ontmoeten die je nog niet kent wie zou dat dan zijn en waar zouden jullie over praten?

Wat nu spontaan bij mij opkomt is Rudy Rabbinge (emeritus-hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, agronoom en politicus). Ik heb hem wel eens ontmoet, dus in die zin ken ik hem al. Hij is iemand die echt een helikopterview heeft. Iemand met een heldere eigen visie, bijvoorbeeld als het gaat om het wereldvoedselvraagstuk. Tegelijkertijd is hij heel toegankelijk. Hij is én actueel én hij heeft veel historie. Dit soort mensen boeit mij. Mensen die weten waar ze het over hebben maar die niet praten om te praten.

Meer weten over Lex Ebus en Ebus Planten?

Volg Ebus Planten via LinkedIn
Maak een connectie met Funs Ebus via LinkedIn

Schrijver: Margreeth Laurentzen

Bron: www.Floranews.com
19-07-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 Schoneveld Breeding Feestdagen

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS