donderdag 12 december 2019
FN TOP logo FN TOP add

Export bloemen en planten groeit naar 3,5 miljard euro

Export bloemen en planten groeit naar 3,5 miljard euro

De export van Nederlandse bloemen en planten groeide in de eerste helft van 2019, ondanks de krimp in de hete maand juni, met 3 procent naar naar 3,5 miljard euro. De groei van de plantenwaarde ligt hierbij iets hoger dan de groei van de snijbloemenwaarde, zo meldt VGB. Duitsland en Italië blijven als exportland achter, maar door de spreiding naar andere landen komt de export dit jaar voor het eerst boven de 3,5 miljard uit.

In de maand juni was de hittegolf in Centraal-Europa mede verantwoordelijk voor een krimp van 5 procent van de exportwaarde van snijbloemen. Planten hadden hier aanzienlijk minder last van en lieten zelfs een kleine groei zien. Ook had juni twee handelsdagen minder vergeleken met vorig jaar. De verkopen in de aanloop naar het Pinksterweekend maakten daarentegen het één en ander goed voor de junimaand.

 

De economische groei van Duitsland hapert en is de laagste sinds 2013. Zowel de export van bloemen als van planten richting onze oosterburen blijft tot en met juni achter. Ook de economie van Italië is een zorgenkindje en laat een achterblijvende exportwaarde zien. De Europese Commissie heeft haar economische prognose naar beneden heeft bijgesteld naar 0,5% groei voor Duitsland en 0,1% voor Italië. 

Scandinavische landen doen het goed
Waar de export naar Duitsland en Italië achterblijft, noteert Scandinavië een plus van 7% naar 236 miljoen euro. De Nederlandse positie is vooral sterk in Denemarken en Zweden, waar ongeveer 95 procent van de bloemen afkomstig is uit Nederland. 
De midzomerfeesten van afgelopen maand geven de export een impuls. ‘Vooral in Zweden waren rood-wit-blauw tinten en samengestelde boeketten in trek bij de consumenten,’ vertelt accountmanager Daan Jongsma van Bloom BV. ‘Bij de planten zijn met name de bloeiende vaste tuinplanten, perkplanten voor op het balkon en in de plantenbakken populair’, aldus Hendrico de Brabander van Noviflora. ‘Zomerplanten uit Zweden zijn ook altijd erg gewild bij consumenten. Juni was een goede maand omdat mei een relatief koude maand was’, voegt hij toe.

 


17-07-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 Schoneveld Breeding Feestdagen


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS