donderdag 20 februari 2020
1. RFH Trade Fair 2020 FN TOP add

Verenigd Koninkrijk en Ierland sluiten grens voor Nederlandse eiken

Verenigd Koninkrijk en Ierland sluiten grens voor Nederlandse eiken

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland verbieden de import van grotere eiken vanuit Nederland en andere EU-landen, in verband met de eikenprocessierups. Dit meldt de NVWA dinsdag. Het verbod geldt sinds 15 juli 2019, 19.00 uur voor export naar Engeland, en voor Schotland vanaf 16 juli 2019. Voor Wales en Noord-Ierland is de datum nog neit bekend, maar wordt dit volgens het NVWA zeer binnenkort verwacht. Vanaf het moment van ingaan van deze aanpassing mag voor de betreffende bomen geen plantenpaspoort met code ZP-a16 meer worden afgegeven.

Het verbod geldt voor alle Quercus-bomen die een omtrek van meer dan 8 centimeter hebben en hoger zijn dan 1,2 meter, behalve de zogeheten Q. suber.

De rups, die onder andere in Nederland voor enorme overlast zorgt, wordt nog weinig gesignaleerd in het VK en dat wil men graag zo houden. De afgelopen weken zouden er op eiken die uit Nederland geïmporteerd waren meerdere vondsten van het beestje gedaan zijn. Het NVWA meldt dat de besmette bomen an zeker zeven verschillende Nederlandse bedrijven kwamen. De rups werd vooral gevonden op de grotere laanbomen. Daarom mogen kleinere bomen voorlopig nog wel geïmporteerd worden.

De NVWA roept kwekers en handelaren op om per direct "zeer terughoudend te zijn met export" van eiken naar het VK en Ierland. Ook met kleinere bomen zou men voorzichtiger moeten omspringen, stelt de autoriteit. Als er op dit moment bij inspectie door het VK een eikenprocessierups wordt gevonden, worden alle bomen uit dezelfde partij vernietigd.


17-07-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 essen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS