woensdag 27 mei 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Grijs is het nieuwe zwart

Grijs is het nieuwe zwart

Vanaf 1 januari 2020 kunnen bij Modiform in het Verenigd Koninkrijk geen zwarte thermogevormde plantenpotten meer worden besteld. De producent neemt een gewaagde stap en biedt een recyclebaar alternatief voor zwarte potten tegen dezelfde prijs. Grijs is het nieuwe zwart, volgens Modiform. De 'slagschipgrijze' nieuwe pot bestaat uit 100% gerecycled plastic (PP) en is volledig recyclebaar. Met de komst van deze pot is er voor de producent geen reden meer om niet over te gaan van een niet-recyclebare naar een recyclebare plantenpot. De grijze potten zijn verkrijgbaar in alle thermogevormde maten zodat telers probleemloos kunnen overstappen.

Shaun Herdsman, Modiform Division Manager: “Na uitgebreid onderzoek naar het thuisrecyclingsysteem bleek dat zwarte plantenpotten nooit worden gerecycled. De industrie kwam met het taupe-initiatief, maar dit maakte de potten tot 40% duurder, dus telers stonden niet te springen om deze verandering. We bieden nu een recyclebare grijze pot voor dezelfde prijs als een zwarte pot. Sterker nog, ons team in het Verenigd Koninkrijk heeft ermee ingestemd dat we na dit jaar geen thermogevormde zwarte potten meer leveren. We willen niets leveren waarvan de kans klein is dat het gerecycled wordt.”

Zwart plastic wordt geweigerd in de Britse recyclingcentra voor huishoudelijk afval. De infraroodscanners die het type polymeer identificeren, kunnen geen zwart zien. Recyclers zijn op zoek naar PET, PP en HDPE. Ze kunnen geen zwart zien en ze willen geen PS. Plantenpotten worden gemaakt van PP, maar omdat het merendeel zwart is, worden ze niet alszodanig herkend. Meestal zijn alternatieve kleuren voor zwart veel duurder, dus zwart plastic wordt nog vaak als verpakkingsmateriaal gebruikt.

Modiform heeft het materiaal voor bedding packs al veranderd in transparant groen PET omdat polystyreen in het Verenigd Koninkrijk niet wordt gerecycled. De logische volgende stap was het aanpakken van de zwarte plantenpotten. Tests met de slagschipgrijze potten in het bestaande thuisrecyclingsysteem liet een groot succespercentage zien. 

 

 


16-07-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS