donderdag 20 februari 2020
FN TOP add 1. RFH Trade Fair 2020

Vleesetende planten woonplanten van augustus

Vleesetende planten woonplanten van augustus

Vleesetende planten zijn door Bloemenbureau Holland gekozen tot woonplanten van de maand augustus. Ze zijn grillig om te zien, hebben aparte vormen én een goed verhaal: vleesetende planten lokken met hun kleurrijke en grillige uiterlijk namelijk spinnetjes en insecten. Vervolgens vangen en verteren ze deze beestjes om aan hun voeding te komen.

De bekendste vleesetende planten zijn venusvliegenvanger (Dionaea muscipula), Sarracenia, zonnedauw (Drosera) en bekerplant (Nepenthes). De jachttechnieken verschillen per plant. Venusvliegenvanger gebruikt vangbladeren, die razendsnel dichtslaan. Bij zonnedauw blijft de prooi kleven aan de bladeren met tentakels. De bladeren van Sarracenia hebben een bekervorm waarin insecten gevangen worden. De Nepenthes gebruikt ook bekers, die hangen aan de bladuiteinden.

In het wild groeien Vleesetende planten in vrij vochtige gebieden met een stikstofarme bodem, zoals moerassen. Nepenthes doet dat in Zuidoost-Azië, Venusvliegenvanger en Sarracenia komen uit Noord-Amerika en zonnedauw groeit op alle continenten, behalve Antarctica.

Venusvliegenvanger is de meest spectaculaire van de vleeseters. De bladeren van deze carnivoor bestaan uit twee delen die kunnen dichtklappen. Bij aanraking van een insect of kleine spin treedt het klapmechanisme in werking. De plant laat zich echter niet foppen. Om zeker te weten dat de prooi aanwezig is, moet deze de zes tastharen in het blad twee keer aanraken. Bij één keer aanraken, klappen de bladeren niet dicht.

De bekers van de bekerplanten Nepenthes variëren in lengte van enkele centimeters tot meer dan 30 cm. Het zijn eigenlijk omgevormde bladeren die zich ontwikkelen als de plant voldoende licht krijgt. Insecten vinden nectar op het deksel boven de beker en kruipen rond, de beker in, op zoek naar meer. Net onder de bekerrand vinden ze nieuwe nectar, maar direct daaronder zit een glijbaan van was. Ze glijden hier op uit en vallen zo in de beker. Het spartelen van de beestjes activeert de klieren in de beker, die hierdoor een sterk zuur afscheiden. In twee dagen verteert dit zuur de insecten. Alleen het omhulsel van het beestje blijft over. De plant groeit als epifyt in bomen.

Zonnedauw vormt perfecte rozetten tegen de grond en is voorzien van rode tentakels met aan het uiteinde een kleverige, glinsterende druppel. Hieraan dankt de bloem haar Nederlandse naam: zonnedauw. Kleine diertjes raken in de druppel verkleefd en worden door de beweeglijke tentakels naar het bladoppervlak geduwd waar ze worden verteerd.

Sarracenia is zeer effectief in het vangen van insecten. De plant lokt de beestjes met nectar, die in de bekers tuimelen en daar worden verteerd.

Kleine vleesetende planten doen het goed in open en gesloten terrariums of in een grote lage schaal, die als minimoeras kan worden ingericht. Deze kant-en-klare arrangementen aanbieden helpt het idee wegnemen dat vleeseters ingewikkeld zouden zijn, terwijl hun verzorging juist heel makkelijk is. De grotere exemplaren komen beter tot hun recht in een eigen sierpot, maar kunnen gegroepeerd wel interessante tableaus opleveren. Nephentus is een echte solist die het beste vrij kan hangen, om zijn spectaculaire bekers goed in beeld te laten komen. De oeruitstraling van de planten contrasteert fraai met moderne, geometrische sierpotten. Voor een meer natuurlijke presentatie kan de tafel mooi worden aangevuld met schors, stenen en waterplanten.

 


08-07-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 ANTHURA IGOTY


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS