donderdag 20 februari 2020
1. RFH Trade Fair 2020 FN TOP add

Sierteelt tekent convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Sierteelt tekent convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

In navolging van andere sectoren hebben nu ook een groot aantal belangrijke partijen in de Nederlandse sierteeltsector afspraken gemaakt met de overheid, vakbond FNV en Hivos (Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking) over meer verantwoorde internationale productie en handel van siergewassen. Vandaag zijn deze afspraken over het duurzamer en socialer produceren bekrachtigt door het ondertekenen van het IMVO Convenant Sierteeltsector (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) in het World Horti Center in Naaldwijk. 

  foto: Dirk Hol

In het convenant staan onder andere afspraken over een leefbaar loon voor personeel in alle kwekerijen, wordt er voor landen waar geen minimumloon geldt een minimum van 1 dollar 90 per dag afgesproken en worden afspraken gemaakt op gebied van gewasbeschermingsmiddelen die gelden voor zowel stekmateriaal als voor klare planten. De scope van het convenant beslaat de ketens voor de veredeling en de productie van bloembollen, uitgangsmateriaal, snijbloemen, snijgroen, bomen en pot- en perkplanten. 

Ministers Sigrid Kaag (rechts) en Carola Schouten ondertekenen het IMVO convenant namens de overheid

Het convenant is ondertekend door Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Vakbond FNV, Hivos, Dümmen Orange, Dutch Flower Group, FleuraMetz, AFRI FLORA, Albert Heijn, Floratradeconsult, Royal Lemkes, Waterdrinker, Royal FloraHolland, Glastuinbouw Nederland, Tuinbranche Nederland en VGB.

IMVO conevenant sierteelt Sigrid van de Kaag

"Het IMVO convenant Sierteeltsector is een nieuwe stap voorwaarts in maatschappelijk verantwoord ondernemen in de gehele keten" aldus Jakob Treffers, Managing Director Supply Chain bij Dümmen Orange. "Met het IMVO convenant sierteeltsector versterken we de ketensamenwerking om belangrijke duurzaamheidsthema’s met vereende kracht aan te pakken. Zonder duurzaamheid is er geen toekomst" vult Marco van Zijverden, CEO van Dutch Flower Group, aan. 

Edwin Huizing Hivos
Edwin Huizing - Hivos
Voor Hivos is het sierteeltconvenant een belangrijke stap op weg naar verbetering van de arbeidsomstandigheden en lonen voor de mensen aan het begin van de keten. "Hivos zal er op toezien dat het convenant geen papieren tijger zal zijn maar echt een verschil weet te maken. Het wordt tijd dat er écht iets gaat veranderen" aldus Volgens Edwin Huizing, directeur van Hivos. 
 
Carola Schouten, Minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit: "Het is goed dat de sector is gekomen tot een breed gedragen IMVO-convenant sierteelt. De Nederlandse sierteeltsector is toonaangevend. Onze bloemen zijn bekend tot in alle uithoeken van de wereld. Dat brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee."

Keurmerkorganisatie Max Havelaar is ook betrokken bij de totstandkoming van het convenant, maar zet geen handtekening onder het convenant. Voor de organisatie gaan de afspraken niet ver genoeg. Max Havelaar laat desgevraagd aan NOS weten blij te zijn met het minimum salaris van 1 dollar 90 per dag, maar had graag gezien dat die ondergrens de komende jaren steeds iets verhoogd zou worden.

Het convenant is tot stand gekomen onder leiding van de Sociaal-Economische Raad en bouwt voort op het bestaande sectorinitiatief Floriculture Sustainability Initiative (FSI).  


Leandra de Boef | 02-07-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1. Kasgroeit

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS