donderdag 12 december 2019
FN TOP logo FN TOP add

Grootste baobab van Madagaskar

Grootste baobab van Madagaskar

De grootste baobab van Madagaskar heet Tsitakakantsa. Hij werd ontdekt in mei 2018 door de inwoners van het dorp Andombiry en heeft een omtrek van maar liefst 28,82 meter. Het vorige record was de Tsitakakoike met een omtrek van 27,30 meter. Deze reus was tussen 1300 en 1500 jaar.

De naam Madagaskar Tsitakakoike betekent "Als je aan een kant van de stam schreeuwt, kan je deze schreeuw aan de andere kant niet horen". in januari 2018 verloor Tsitakakoike drie van zijn vijf takken en een jaar later stortte de boom volledig in. Deze baobab was heilig voor de inwoners van het dorp andombiry in de buurt.

foto: Lokobe Production

Na de naderende dood van Tsitakakoike zijn de dorpelingen op zoek gegaan naar een net zo krachtige baobab. In mei 2018 vonden ze een uitzonderlijk grote 28,82 meter omtrek! De nieuwe reus van Madagaskar werd gedoopt Tsitakakantsa, een naam gekozen als eerbetoon aan Tsikakakoike die betekent "als je aan een kant van de stam zingt, kunnen we dit lied van de andere kant niet horen".

De baobab is overigens niet de grootste boom ter wereld. Dit is General Sherman, een reuzensequoia die staat in het Sequoia National Parc in California. De boom is 83.8 meter hoog en heeft een diameter van 7.7 meter. Gemeten naar volume, 1487 kubieke meter, is dit de grootste boom ter wereld. De hoogste boom is niet. Dat is met een hoogte van 115.61 meter een kustmammoetboom met de naam Hyperion, deze groeit in het Redwood National Park.

 


25-06-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 Trade Fair fotos


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS