vrijdag 22 november 2019
Top Van Dijk Flora TFC Top Dillewijn Zwapak

Kritiek op plannen minister Schouten

Kritiek op plannen minister Schouten

Door de verhoging van de btw is groent en fruit in de supermarkt dit jaar aanzienlijk duurder geworden. Als het aan minister Schouten ligt, komt hier nog een schepje bovenop om boeren en tuinders meer te betalen voor de duurzame inspanningen die zij doen. Waar de plannen van de minister vanuit de tuinbouw positief ontvangen worden, is het de consument die aanzienlijk minder blij is met de aanstaande prijsverhogingen.

Het is op zijn zachts gezegd opmerkelijk te noemen dat juist op de dag dat minister Schouten haar plannen bekend maakt en zich beklaagt over 'ongelofelijk goedkoop’ voedsel, het CBS bekend maakt dat de prijzen van eten in een jaar tijd met 3,8 procent zijn gestegen door de de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Een verhoging die de consument rechtsreeks in de portemonnee heeft gevoeld en waarvan geen cent gaat naar boeren en tuinders. Gezond eten dreigt met een nieuwe verhoging voor een steeds grotere groep mensen met lage inkomens onbetaalbaar te worden. 

Volgens de minister is het echter onvermijdelijk dat de prijzen voor bepaald voedsel omhoog gaan als we de omslag naar ‘kringlooplandbouw’ willen maken. "Als wij willen dat boeren duurzamer gaan produceren, dan móét dat ook een prijs hebben", stelt de minister. "En die prijs kunnen we niet bij de boeren en tuinders neerleggen."

Volgens Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland dat Minister Schouten terecht praat over de te lage voedselprijzen maar weet ook dat we er niet zijn met een oproep om meer te gaan betalen in de supermarkt. "Ik verwacht daarom dat de overheid bij elke nieuwe wet of regel toetst het in de praktijk is rond te rekenen." LTO Nederland beschouwt het realisatieplan als een goede stap naar verdere concretisering, en zal in gesprek blijven gaan met het ministerie en andere stakeholders om tot een uitvoering te komen die haalbaar en betaalbaar is. Uit het plan blijkt volgens de organisatie waardering voor de energie, de innovatiekracht en het ondernemerschap waardoor de Nederlandse agrarische sector wereldwijd koploper is.

Voedselhoogleraar Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam adviseert in het AD om niet álle voedselprijzen te verhogen. "Gezond eten, zoals groente en fruit, is de laatste jaren steeds duurder geworden", zegt hij. "De minister heeft gelijk als zij zegt dat we nog nooit zo’n klein aandeel van ons inkomen aan voedsel hebben besteed. Maar er is ook een redelijk grote groep mensen, met een laag inkomen, waarvoor de prijsstijging van voedsel wel degelijk een grote impact heeft."

 


Leandra de Boef | 18-06-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS